Кирил Петков: Готови сме на правителство на малцинството (на живо)

Готови сме на правителство на малцинството, но няма да харчим един лев без надзор. Това заяви съпредседателят на партия „Продължаваме Промяната“ и министър-председател Кирил Петков на пресконференция в БТА 

"Министър Караджов от ИТН поиска увеличаване на бюджета с 3 милиарда и 600 милиона допълнително да бъдат платени на тези фирми, които в последните месеци бяха разследвани от министър Рашков. Когато казахме, че този бюджет е за да намалим цените на бензина и дизела, те казаха, че няма да се съгласят, ако не отидат тези пари за тези компании. Днес им казахме в МС, че това няма да стане”. Това заяви премиерът Кирил Петков.

Пресконференцията на „Продължаваме Промяната” се провежда минути след като Слави Трифонов обяви, че ИТН напуска коалицията.

Правителство на малцинството е много по-добре, отколкото правителство, на което се опитват да му извият ръцете, заяви премиерът Кирил Петков

Първият конфликт с ИТН е възникнал, след като коалиционните партньори не са отпуснали първите поискани 1.1 млрд. лв. за пътища. "Оттогава видяхме, че 80-90% от тези строежи са не леки поправки на пътя, а истински строителни дейности, направени под предлога, че са леки ремонти", коментира Петков.

"Днес е ден на водораздела - може да сте от страната на корупцията, от страната на мафията, от страната на хората, които използват обществен ресурс, за да си го сложат в собствения джоб, или да имаме принципна позиция, при която всеки лев да се отчита", заяви премиерът.

Другата "червена линия" е предложенито на ПП вътрешният министър Бойко Рашков да стане директор на КПКОНПИ, но са получили отказ от ИТН без аргументи.

"Вече шест месеца се бавим със закона за КПКОНПИ. Те не били съгласни, не били готови, трябвало да се обсъжда. Няма да обсъждаме повече - внасяме закона за КПКОНПИ още утре."

Към момента "Продължаваме промяната" нямат предложения за заместници на изтеглените министри. "Нямаме конкретни имена, които да споделим, но гарантираме, че всяко име, което ще предложим ще трябва да спазва същите високи стандарти, които нашите министри спазват. На тази коалиция ѝ трябват още 12 депутати да подкрепят. Нашите коалиционни партньори - БСП и "Демократична България" вече заявиха пълната подкрепа за тези реформи"", каза Кирил Петков.

Асен Василев пък заяви, че "Слави Трифонов е предубеден и с предубеждение не може да се спори".

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (6)

  • 1
    Др
    дръжте се
    4 -11
    16:30, 8 юни 2022
    Все някой трябва да поведе в битката.Когато излиза... Виж коментара
    • Ма
      Малазанеца
      1 -3
      09:27, 9 юни 2022
      Избягаха, защото се освободихме от 45 години руско иго, тъп комунист!
  • 2
    Ба
    Бай Танас
    7 -7
    16:34, 8 юни 2022
    Няма да харчат нито един лев , ще увеличат бюджета за да има повече за крадене .
    Слави Трифонов и неговите палячовци-сценаристи танцуват на ****** на Румен Радев и ще целуват на Борисов краката за следваща коалиция.
  • 3
    До
    до Бай Танас
    6 -6
    17:41, 8 юни 2022
    Краденето свърши и точно за това искат правителството да падне.
  • 4
    На
    НАРОДЕН СЪД
    3 -4
    21:55, 8 юни 2022
    Оставка и народен съд.Без уговорки...
    • Ма
      Малазанеца
      1 -3
      00:22, 9 юни 2022
      Заври си го някъде тоя народен съд. Комунист прост!
Последни новини