Ученици от Езиковата с проект „Аз живея тук и променям!

    Ученици от Езиковата гимназия „Христо Ботев” реализираха редица инициативи в рамките на иновативна седмица под мотото „Аз живея тук и променям.Класът на Несрин Салиф е един от най-дейните.

    Средношколците предприеха инициатива за големите и малките жители на Кърджали.Една от инициативите е предоставяне на средства на Червения кръст за топъл обяд на малки ученици от I до   IVклас.

    Това е последната ни инициатива. Благодарим на фирма ЕКИП ХОЛДИНГ, които ни предоставиха сума от 150 лева, които ще допринесат да нахраним няколко деца в нужда от 1-ви до 4-ти клас от училищата на територията на областта ни чрез БЧК ,,топъл обяд“.Това ни написа Несрин Салиф.Тя пояснява още: Тъй като на всички ни е ясно, че учебната година за по-малките е приключила, парите ще бъдат използвани със същата цел през новата учебна година 2022/2023 и по-точно през септември/октомври месец.

    Лично ние се заемаме с това да отидем до избраното от специална комисия училище, да раздадем топъл обяд на дечицата в нужда, да документираме този процес и да представим видеа и снимки на гимназията .    Да нахраним няколко дечица, за които режимът с хранене три пъти на ден не съществува. Дечица, за които този обяд, за нас ежедневие и даденост, се явява като нещо отдавна жадувано. Радост - това ще усетим след нашата доброволческа кауза, която ще стане реалност след три месеца,Това споделя още Несрин Салиф.

     На 9 юни учениците от Езиковата посетиха детското отделение в болницата и прекараха време с малките дами и господа.

     Тъй като те са подтиснати от обстановката и белите чаршафи, стени, мебели и дрехи, ние оцветихме техния живот. Подготвихме им ръчно изработени гривни, зарадвахме ги с най-различни играчки, народни приказки, книги, игри, детски книжки и гатанки. Много е лесно да се чувстваш уплашен, виждайки само лекари и може би своите родители. Ние дойдохме и ги потопихме в свят на игри, музика и забавление. Приготвихме специални пакети за всеки един от тях. Тези пакети не само ще продължават да вдъхват щастие, но и ще оставят нещо, с което децата да запомнят нашия клас. В отделението ни посрещнаха гостоприемно и ни споделиха, че ученици от нашата гимназия преди години отново са посетили детското отделение. По този начин те са повишили настроението и самочувствието на болните деца. За нас е огромна чест да бъдем част от 90-годишната юбилейна книга на болницата,отбеляза още Несрин Салиф.

    Ето какво ни писа за друга инициатива на класа си надарената с дарба на журналист Несрин:Тълкувайки думата „променям“ решихме на 07.06 да посетим Дома за стари хора в града. Макар, че техните основни нужди са задоволени, те (както всеки друг човек) се нуждаят от забавление и увлечение от това ежедневие. Снимките не са достатъчни, за да опишем, колко приятно беше да седнем и да разговаряме с хора, чиито истории не трябва да бъдат забравени. Истината е, че повечето от нас не се замисляме за тях и колко тъжен е фактът, че са оставени в един и същ монотонен цикъл. Ежедневието им е сиво и дори отчайващо. Чрез това посещение, ние зарадвахме възрастните, които много рядко имат контакт с външни лица. Разнообразихме техния ден с малко по-интересни от обичайните занимания. Служителите на Дома ни посрещнаха изключително гостоприемно, почерпиха ни с бонбони и ни запознаха с членовете на Дома. Разделихме се на групи - някои от нас играехме шах, други – на карти, а трети на „не се сърди човече“. Изтанцувахме един народен танц, в който с огромно желание взеха участие част от възрастните, и изпяхме химна на нашата гимназия. „Мъдрите“ от своя страна ни разказаха как е преминал техният живот и какви промени са настъпвали през времето. Изненадахме ги с торта и им раздадохме малки, но от сърце, подаръчета. Искахме да се почувстват една идея по-специални, да знаят, че има хора, които още мислят за тях. Чувството беше неописуемо, радостните сълзи, личащи в очите им, бяха нашата награда.

    Кърджали бг вести

    Източник: Kardjali.bgvesti.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (2)

    • 1
      Ta
      Tasim
      1 0
      15:59, 11 юни 2022
      Браво на класа и ръководителя!👏👏🤩🤩
    • 2
      Ci
      Cicek
      1 0
      15:59, 11 юни 2022
      Браво на тези деца, на класния ръководител,,
    Последни новини