Трайков: Ако се възобновят договорите с "Газпром", цената на газа ще е по-висока

Нямам усещане, че се вземат изпипани и добре аргументирани търговски решения за газа. Газът от "Газпром" ще бъде много скъп, очаква се да стане 300 евро. Ако се възобновят договорите, цената на газа ще е по-висока от сега. Не знаем и дали количествата газ отново да няма да спрат.  Това коментира за "Твоят ден" бившият енергиен министър Трайчо Трайков.

"Борсовите цени на газа са абсурдно високи. Разумно е да се търси ограничаването на използване на газ и търсене на алтернативи", допълва той.

По думите му не са докрай убедителни аргументите за отказа от танкерите втечнен газ. "Мотивите с недостига на слотове за разтоварване на важи за януари и февруари, тъй като тепърва през октомври ще има търгове. Цените на Хенри Хъб са по-добри от тези на нидерландската борса", смята той.

Според него 2/3 от газа предстои да бъде осигурен. "Една част може да бъде набавена с умело търговско поведение - чрез количества на добри цени, да се купува и продава на пазара, да се нагнетява в Чирен. Електричеството, пропан-бутанът, амонякът, са чудесни алтернативи на газа. Трябва да поставим и въпросът за входните капацитети, които ни ограничават за алтернативни  доставки", подчерта Трайков.

Източник: nova

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    Df
    df
    1 0
    14:55, 25 авг 2022
    По-цял ден с тоя газ ни занимават, а народа скоро няма да има какво да яде .
    Заплатите за замръзнали, а инфлацията расте ли , расте ...
    Спи народе зимен сън, има нещо страшно объркано в нашето общество.
Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини