250 килограма фасул сготвиха за празника в Смилян,хиляди се чакат на общата трапезата /галерия/

    Днес в смолянското село Смилян тече втория ден от празника на прочутия фасул. От снощи в големи казани на огън се приготвя от деликатесната чорба. Смилянци са дарили 250 килограма фасул, с който да нагостят хилядите гости на селото, съобщи председателят на местното читалище Илия Годев. Освен топла чорба със смилянски фасул на общата трапеза ще има и курбан, приготвен от 7 овце и една крава, които също са дарение, допълни Годев.Безплатните  вкусотии ще се сервират в механа „Табиет“. "Смилян е пълен с гости и туристи, дошли специално за празника. През 2019 година над 6000 души опитаха от чорбата със смилянски фасул, днес очакваме да бъдат повече", каза още Годев. Днес е кулминацията на празника. По традиция стартът му бе даден с гръм от фасулево топче. Събитието откри кметът на селото Чавдар Червенков, който поздрави присъстващите с празника. Вчера пък в селото се състояха „фасулеви“ игри и състезание. В продължение на три дни в селото ще има изложения на местни производители, конкурс за пано от смилянски фасул, дегустация на традиционна кухня, концерти и др. Празникът на фасула е съпроводен с базар на смилянски фасул и продукцията на фермерите от Горното поречие на Арда. По традиция ще се проведе и кулинарен конкурс за най-вкусно и оригинално ястие от смилянски фасул.

    Празникът на смилянския фасул се провежда за 20-та година. Тази година реколтата е много добра, споделят местините. Цената на килограм от известния фасул този сезон достига до 20 лева. 

    Вижте програмата за  29 октомври, събота

    10.30 ч. Конкурс за най-атрактивен щанд на производител на местни продукти от района на Горното поречие на р. Арда. Представяне на участващите в конкурса производители. Базар на местни продукти в парковото пространство.
    11.00 ч. – 16.00 ч Безплатна фасул-чорба за всички гости на Празника и жители на Смилян
    11.00 ч. Разглеждане на изложбата с творби, участващи в конкурса „Най-оригинално пано от Смилянски фасул“ – централно фоайе на читалището.
    11.30 ч.- 14.00 ч. Демонстрация на приготвяне на трахана с квас
    12.00 ч.- 16.00 ч. CHEF’s Club – Смолян представя ‘street food” със Смилянски фасул.
    12.45 ч. Кулинарен конкурс „Най-оригинално и най-вкусно ястие от Смилянски фасул“- Посетителски информационен център – Смилян. Дегустация.
    13.30 ч. 20 години Празник на Смилянския фасул – 20 и много повече негови лица: церемония по награждаване на жители, организации и фирми, допринесли за утвърждаването и развитието на празника
    14.30 ч. Обявяване на победителите в конкурсните програми
    15.00 ч. Хора на открито с музиката на група “Мега Стил“
    18.00 ч. 95 години НЧ „Проф. д-р Ас. Златаров 1927“ – с Смилян: концерт на самодейни състави при читалището и гостуващи формации.
    Източник: Smolyan.bgvesti.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
    Последни новини