Честит празник на народните будители! Поздравления от Сабрутев и Мелемов


На този празник отдаваме почит към паметта и делото на предците ни – духовници, книжовници и учени, писатели, революционери и общественици, посветили живота и знанията си за опазване духа и достойнството на българския народ, за неговото просвещение и израстване, каза по повод Деня на будителите кметът на Смолян Николай Мелемов.
Светлата плеяда на духовните ни водачи започва с имената на Светите братя Кирил и Методий, техните ученици и последователи, за да премине през апостолите на словото и борбата по време на Възраждането – непокорни и горди българи, които ни научиха на много вяра и мъдрост.С приноса на своята родолюбива дейност до тях се нареждат поп Глигорко, Стою Шишков, Христо Попконстантинов, Васил Дечов и още десетки просветители-родопчани, отстоявали принадлежността ни към българския род, език и култура.
Поклон пред светлата памет на нашите народни будители – символ на извисената духовност на България!
Пожелавам на всички Вас - учители, журналисти, научни работници, културни и читалищни дейци все така достойно да носите в себе си пламъка на първите будители.
Да пребъдат българският дух и българското самосъзнание, завършва поздравителният адрес Мелемов

Областният управител на Смолян Стефан Сабрутев също изпрати поздравител адрес за празника.В него той казва:

 Уважаеми учители, просветни дейци, учени, журналисти, пазители на българския дух и слово,

Щастлив съм да ви поздравя  по случай 1 ноември-Ден на народните будители!На този ден ние почитаме българските просветители и книжовници, борците за освобождение, съхранили българската духовност, която векове наред е стожер на националното ни достойнство и памет. Спомняме си за хората, призвани да водят човечеството по пътя на познанието и светлината.

Благодарение на енергията, волята и мъдростта на всички  радетели за българско самосъзнание, днес имаме основание да се гордеем  със своята история!

За нас, българите, е важно да съхраним българската култура и да почитаме българските будители!

На този светъл български празник отправяме надеждите си за просперитет към младите образовани българи, към  нашите учени, творци и млади таланти, към хората, посветили живота си на културата и образованието, към хората на духа!

Съвременни будители, поддържайте винаги жив пламъка на знанието, просветата и българския дух!

Източник: Smolyan.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини