Ансамбъл "Родопа" отново с уникален за страната спектакъл. Смолянчани ще могат да видят първи мегапродукцията

Изображение 1 от 2

    Предстои премиера на мегапродукция на Фолклорен ансамбъл „Родопа“, трилогията „Изтървани ритми“. Според главния художествен ръководител на знаковата за Смолян формация Андриян Петров, подобен спектакъл е първият по рода си правен от ансамбъл в страната.

    „Спектакълът дойде от само себе си, тъй като по времето на тежката пандемия нямахме възможност да се покажем пред публиката и успяхме да понатрупаме доста материал, с който сега искаме да изненадаме отново нашите фенове“ , каза на брифинг Петров.

    Първата част на спектакъла е „Изтървани ноти“. Тя ще бъде представена на премиера на 30 ноември в зала 1 на РДТ „Николай Хайтов“ в Смолян. Основният акцент в него са двата оркестъра – народният на ансамбъла и духовият оркестър на Смолян. „С тези уникални музиканти само можем да се гордеем, да се работи с тях е предизвикателство, затова решихме да направим концерт, в който сътрудничеството между тях създава невероятно настроение. Ще се включат и народният хор, и танцьорите на ансамбъла, ще участват и оркестър „101 каба гайди“ като специални гости. С това богатство от музиканти на сцената автентичният фолклор на Родопите ще звучи филхармонично“, заяви Петров.Аранжиментите на произведенията в спектакъла са на Митко Льолев, Николай Балабанов, Тошко Глухов, както и на покойния Костадин Льолев.Втората част от трилогията е озаглавена „Изтървани стъпки“. Тя ще бъде показана пред смолянската публика на 22 декември, в навечерието на Коледа. Това ще бъде мултимедиен спектакъл, който ще заяви още по-голяма висота на Ансамбъла от тази показана в спектакъла „Невястата“, заяви Петров. На сцената ще се нарисуват с танц и ритми знакови платна на Владимир Димитров – Майстора, Александър Жендов и други картини на наши велики творци, като чрез родопска фолклорна атмосфера Ансамбъла ще пресъздаде вечната борба между Доброто и Злото.Третата част е озаглавена „Изтървани песни“. Планира се тя да бъде показана за първи път пред публиката в средата на януари 2023 г.Ще бъда особено щастлив ако след това имаме възможността да направим концерт, в който да обединим и трите части в един спектакъл, каза Петров.

    На пресконференция днес обаче творците разкриха и защо не могат да намерят млади попълнения. Отговорът може да видите тази вечер в Новините от 19.30 часа по еТВ, само в мрежата на ЕСКОМ.

    Източник: Smolyan.bgvesti.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
    Последни новини