Робот в морето прогнозира земетресения край Истанбул

Дали БОБ, роботът, който тези дни бе потопен в морето край Истанбул ще позволи един ден да се предвиждат заметресения?

На това се надяват френските изследователи, които провеждат експеримента, предаде БТА.

Това е голяма кутия с форма на куб, поставена на палубата на "Сюроа" - океанографски кораб на Френския институт за изследване на морето, който се движи в Мраморно море, на около 15 километра от Истанбул, край Принцовите острови.

Миналият уикенд кран потопи устройството на 1 200 метра дълбочина. БОБ /Bubbles Observatory module/ е сложен въртящ се хидролокатор , който прилича на съоръженията за откриване на рибни пасажи.

Но неговата мисия, която ще продължи до 14 декември, се състои в това да наблюдава мехурчетата газ, специално метан, които се отделят от разломите. "Знае се, че след земетресения има значителни емисии на газове. Желанието е да се разбере дали такива отделяния на газове стават преди, дали има промени в емисиите преди земетресенията, които биха служили за сигнал за тревога", обяснява геофизикът Луи Жели /от Френския институт за изследване на морето/.

С карта в ръка той показва заплахата, която тегне над Истанбул. В източния край на Мраморно море се намира разломът на земетресенията в района на Измит, които отнеха живота на най-малко 20 000 души през 1999 г.. В западния край на морето се намира разломът на Ганос, където е станало голямо земетресение през 1912 г..

"Между тези два разлома нищо не е помръднало от 1766 г.. Този участък е най-опасният".

"Имайки предвид, че плочите се придвижват с малко повече от два метра на един век, може да се очаква изместване от два до пет метра на дължина от най-малко 80 километра, с магнитуд от 7,2 до 7,4 , едно много голямо земетресение", добавя неговият колега Пиер Анри. "Но не се знае кога то ще се случи", добавя той. А Шюкрю Юртсевер, турски геофизик на борда на "Сюроа", добавя, че "ефектът цунами може да бъде голям" заради силните наклони на Мраморно море. Безпокойството на жителите на Истанбул е реално в един град с множество стари постройки.

Търговец от квартал Бостанджъ, на азиатския бряг на града, обясни наскоро пред АФП, че държи в дома си спасителен комплект - свирка, фенерче, вода, бисквити, медицинска чанта. И че заедно с жена си правят упражнения за евакуация. Най-добро време- 13 секунди. "Всеки път, когато има леко земетресение, безпокойството се възвръща, това се вижда в печата, по телевизията. Тази заплаха е причина за много психологически проблеми", смята Синан Йозерен от техническия университет в Истанбул, който също е дошъл да се информира за тази мисия.

За да осъществи тази кампания, наречена "Мармсонет", Френският институт за изследване на морето е разположил на кораба "Сюроа" комплект от уреди, които допълват БОБ. Подводница без хора изследва морските дълбини и позволява да се правят карти с "висока резолюция", според специалистката по акустика Карла Скалабрин. Потопени сеизмографи и фиксирани хидролокатори допълват оборудването.

Целта на тази изследователска работа, осъществявана в рамките на европейската мрежа ЕСОНЕТ в сътрудничество с Турция, е установяване на постоянни подводни обсерватории край Истанбул. Япония, САЩ и Канада също установяват сеизмични станции за наблюдение и за околната среда на различни точки от земното кълбо. "Засега не се знае как да се предвиждат земетресенията", предупреждава Анри. "Донякъде сме в положението на метеоролог с данни за една година, когото питат кога ще се образува торнадо".

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини