Арестович обясни кога украинските военни ще напуснат Соледар

Съветникът на офиса на президента на Украйна Олексий Арестович говори за ситуацията в Соледар. Той отбеляза, че решението дали украинските военни ще напуснат града или не се взема не от Руската федерация, а от Украйна.

"Въоръжените сили на Украйна все още няма да напуснат Соледар. Но кое е най-важното, което се случи? В рускоезичното пространство дискусиите за Соледар влязоха в руския дневен ред. Да, и на украински също - това е лош знак, който показва, че обществото не се е научило да мисли за войната правилно", отбеляза Арестович на живо с Марк Фейгин.

Той припомни, че въоръжените сили на Украйна са освободили от рашистите големия областен център Херсон. Но когато Руската федерация превземе малко населено място, хората започват да "посипват главите си с пепел".

"Да чуем анализа на Генералния щаб. Те казаха много ясно: командването на въоръжените сили на Украйна държи Соледар, в него се водят боеве, не целият, разбира се, но част от Соледар се държи. Сега вземаме решение какво да правим с тази ситуация по-нататък", добави той. Арестович обясни, че ситуацията се контролира от Украйна и тя решава какво да прави по-нататък, а не Руската федерация.

Според съветника на ОП, ако въоръжените сили на Украйна напуснат Соледар, то това няма да е бягство, няма да е обкръжаване. Това ще бъде планирано решение на командването, с което ще се изтеглят сили и средства от една отбранителна линия на друга.

"Там се извършват планирани действия, това не е като да загубим града, когато внезапно е нанесен режещ удар, но ние не сме били готови и сме обкръжени... Там се провеждат планирани действия и това ще бъде не за красиви думи и не за утешение. Тази маневра ще бъде планирана, да, под натиска на врага, да, под заплахата от обкръжаване, но планирана", каза Арестович.

Той припомни, че Руската федерация не е имала възможност за планирани маневри при бягството от Харковска област, когато въоръжените сили на Украйна ги нокаутираха и в Херсонска, Сумска и Черниговска области. Затова Арестович смята, че украинците не трябва да тълкуват събитията на фронта според дневния ред на руската пропагандна програма, който в момента е фокусиран на превземането на Соледар.

Днес е имало ракетни удари по тила на Соледар, това продължава трети ден, съобщи Арестович.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.

Случаен виц

Последни новини