Общо 1321 ученика в Смолянско са подпомогнати от държавата с 300 лева, тази година ще са повече

До началото на тази година държавата подпомагаше с по 300 лева само първокласниците и осмокласниците. За учебната 2022/23-та в Смолянска област са изплатени общо 396 300 лева, съобщиха от Регионална дирекция "Социално подпомагане".
"За помощи за първи клас бяха подадени 533 заявления за 542 деца, съответно помощта, която беше изплатена е 162 600 лева. За осми клас бяха подадени 769 заявления за 779 деца и съответно помощта е 233 700 лева изплатена за осмокласници", каза директорът Петя Пампорова.
От 1 януари са въведени промени и право на подпомагане вече ще имат над два пъти повече семейства. "Без доходен критерий ще се предоставя еднократната помощ за ученици, които са записани в първи, втори, трети, четвърти и осми клас през учебната 2023/24-та година. Помощта е в размер на триста лева и се предоставя на всички ученици, независимо дали учат в държавно, общинско или частно училище", уточни Пампорова.
Както и до сега средствата ще се получават на два транша - преди началото на учебната година и преди втория учебен срок.
От началото на годината има още две промени, касаещи децата. Месечните помощи за отглеждане на дете до 1 година (в размер от 200,00 лв.) и месечните помощи за деца до завършване на средно образование, но не повече от 20-годишна възраст, ще се предоставят без доходен критерии, когато децата се отглеждат от техните самотни осиновители. Правото на родителите и настойниците/попечителите на деца със или без право на наследствена пенсия от починал родител ще получават месечни помощи за дете до завършване на средно образование, но не повече от 20-годишна възраст, при условията на чл. 7, ал. 1 от ЗСПД, независимо от дохода на семейството, в пълен размер.
 

Източник: Smolyan.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини