Иран се готви за защита на ядрените си обекти

Иран предупреди, че ще нанесе ответен удар, ако някой го нападне. С тези думи започнаха петдневните военни маневри, в хода на които ще се отработват действия в случай на нападение над ядрените им обекти, пише Би Би Си, цитирана от КРОСС. 

Командващият иранската противовъздушна отбрана бригадният генерал Ахмад Мигани е подчертал, че целта на ученията, които се провеждат на площ от 600 хил. кв.км. е да да не се допускат вражески разузнавачи от въздуха и нанасянето на удари, а също така, отработването на взаимодействието между различните военни подразделения. В последно време Иран се оказа в центъра на вниманието на международната общност- много държави по света са уверени, че страната разработва ядрено оръжие. САЩ и Израел не отхвърлят официално възможността за нанасяне на военен удар, за да не бъде допуснато „появяването на ядрена палка в ръцете на ислямския режим".

От своя страна Техеран продължава да твърди, че неговата ядрена програма носи мирен характер, като прави и съответните изявления. „Ако врагът нападне Иран, нашите ракети ще нанесат удар по Тел Авив", съобщава официалната огенция ИРНА като цитира думите на Мойтаба Золнур, помощник на върховния ръководител на страната аятолах Али Хаменей. 

„Има заплаха за нашите ядрени обекти и ние ще ги защитаваме" е заявил пък командващият ПВО генерал Мигани пред журналисти от държавните медии. В същото време, командващият авиационния корпус на пазителите на ислямската революция Амир Аби Хаджизад е обещал, че противовъздушната отбрана на Иран ще унищожи изреалските самолети, които посмеят да нарушат иранското въздушно пространство. 

"Техните F-15 и F-16 ще се окажат в капан, направен от нашите противовъздушни сили и ще бъдат унищожени. Дори, ако техните самолети успеят да излетят и да се приземят на базите, от които са излетели, по тези бази ще бъдат нанесени удари от нашите мощни ракети от типа земя - земя" е заявил той.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини