Само докторите ще стават професори. Преглед на националния печат

„Новинар": Желева разговаря с Хилари Клинтън за визите

Външният министър Румяна Желева, която е на тридневно посещение в САЩ, се срещна с представители на българската общност в района на Вашингтон. Разговорите преминаха под знака на новините за вероятното отзоваване на посланика ни в САЩ Лъчезар Петков. Наши сънародници, живеещи в САЩ, изразиха несъгласие с предложението за отзоваване на дипломата.



„24 Часа": Първата жена кмет на София положи клетва

Първата жена кмет на София положи официална клетва днес на извънреден Столичен общински съвет. Йорданка Фандъкова обеща да работи за развитието на столицата ни като европейски град. Тя получи официалната подкрепа на всички общински съветници.
Фандъкова заяви, че ще продължи започнатото в областта на строителството на метрото, на паркингите и велоалеите. В клетвената си декларация тя пое отговорността да се грижи за зелените площи в София, за осветлението на кварталните улици и осигуряването на места в детските градини. Така инфраструктурата се очерта като неин приоритет в бъдещата й работа.



„Дума": БСП внася сигнал срещу Искра Фидосова

Сигнал до комисията за борба с корупцията и конфликт на интереси срещу съпредеседателя на парламентарната група на ГЕРБ Искра Фидосова ще внесе секретарят на ИБ на БСП Корнелия Нинова. Това обяви самата тя вчера.
Основанията за сигнала давала декларацията на Фидосова по закона за конфликт на интереси. Според Нинова герберката не е изпълнила задължителното законово изискване да посочи общия размер на банковите си кредити.
В официалната си декларация Фидосова посочва, че дължи 40 хил. лв. към една банка, а месечно по заемите си от други две банки плаща 6700 лева. Проблемът обаче е много по-голям, коментира Нинова. Съпредседателката на ГЕРБ е декларирала, че не участва в търговски дружества, не развива дейност като едноличен търговец и не получава пари от управителни съвети. Как тогава със заплата на народен представител от 2500-3000 лв. тя успява да покрива вноските по своите заеми, попита Нинова.



„Труд": Връщат 24 млн. лв., деца остават без лечение

Фондът за лечение на деца в чужбина е върнал на държавата близо 24 млн. лв. С тези пари е трябвало да се спасят стотици болни българчета. Но това не е станало, показва одит на Сметната палата, който беше представен вчера.
Колосалната сума е осигурена на фонда от държавата. Става дума за 4-годишен период (от 2005 до 2008 г. вкл.). И тъй като фондът е държавен, то в края на годината той е задължен да връща неизразходените от субсидията пари обратно в държавната хазна (остават само даренията от граждани и фирми).


„Стандарт": Жури за професори

За да бъде заемана академична длъжност, се въвежда изискването за наличие на докторска степен. За хората в заварено положение в закона се въвежда гратисен период от 3 години, в който те ще трябва да се зачислят за докторантура.
Един преподавател пък ще може да се мести от един ВУЗ в друг със званието си при взаимно признаване на защитите между тях.
Представеният от Игнатов проектозакон за развитие на академичния състав ще замени сега действащия Закон за научните степени и звания. Проектът ще бъде подложен на обществено обсъждане до Коледа, а след това ще бъде внесен в Министерския съвет.
"Знам, че ще има съпротива по лични причини сред хора от научните среди от моето поколение и по-възрастни, но ги призовавам да преглътнат собственото си его", коментира Игнатов.

 

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини