Булдозер срина варненската дискотека "Планета Пайнер". Преглед на националния печат

„24 часа": Обвиняват и министър с пепелник

Още един министър - член на две правителства, чака скоро обвинение, твърди високопоставен източник. Освен проверките, които са свързани със сделки за милиони, ощетили държавата, политикът присъства и с любопитни детайли от водени от него преговори.

На бюрото му стоял изящен кристален съд за пури, в който той изгарял бележки. Особено му допадал жълтият цвят на хартията. На тях записвал какви суми трябва да предостави съответният чиновник или бизнесмен за свършената му услуга.

Поне четирима свидетели разказали пред антимафиоти за странен ритуал по искане на подкупи.

Министърът канел в кабинета си госта и с поглед към тавана предупреждавал за подслушвателни устройства. После съобщавал на глас какво очаква като работа от тях и записвал на лист сумата. Това означавало колко трябва да се плаща на месец.



„Труд": В Университета само с един тест

Софийският университет променя драстично правилата за прием на кандидат-студенти. Вместо с масови изпити ще се влиза с един общ тест. Първо това ще важи за хуманитарните специалности и влиза в сила от следващата учебна година. Целта е да се спре масовата истерия по явяването на поредица от конкурси. А ще удари и частните уроци. За тазгодишните кандидати ще има 3 сесии за прием.



„Труд": Министър свали цената на рибата

Луд късмет извадиха вчера варненци, които пазаруваха на рибната борса. Заради височайшата визита на министър Мирослав Найденов търговци смениха за секунди етикетите с цените на морските дарове. И вместо за 6 лв. пуснаха вкусен едър сафрид за 5 лв. килото. Изкяриха и почитателите на чернокопа. За има-няма минута от 12 лв. стоката падна на 10 лв.

По-късно аграрният шеф откри национален земеделски форум, събрал фермери от цялата страна в курорта Златни пясъци.

100 млн. евро за изграждане на рибарници стоят неоползотворени, в очакване някой да започне бизнес . "Това е огромен резерв. Общините имат възможност да усвоят 16 млн. евро за изграждане на рибарски пристанища. Миналата седмица събрах всички кметове от морските общини, които искат да направят рибарски сдружения, защото само те могат да бъдат бенефициенти на европарите", каза министър Мирослав Найденов.



„Стандарт": Кървави писма за ракията

Господин премиер, милост за ракийката ни. Загиваме без нея. Това са редове от прочувствено писмо до Бойко Борисов на жителите на петричкото село Капатово. В него те настояват да отпадне по-високият акциз за казаните. Налогът ще съсипе една вековна традиция на българина. Не позволявайте това да се случи, зове кметът на Капатово Огнян Куков. За земляците му домашарката е единственият лек срещу кризата. "Предполагаме, че ще вземете най-правилното решение и няма да се стигне до протести и варене на ракия по тавани и мазета. Благодарим Ви и Бог да Ви помага!", пишат с надежда селяните. Подобни кървави сълзи леят в писма до "Дондуков" 1 ракиджии от цялата страна.

В същото време 65-годишният бизнесмен Паруш Парушев от ямболското с. Зимница се закани да пусне ток по оградата си срещу крадците на ракия. Те му отмъкнали 250 литра от най-милото.



„Стандарт": Дянков: Ставаме раят на Европа

България ще се превърне в зелен рай. Това е новата стратегия на правителството, по която работят премиерът Бойко Борисов и вицето му Симеон Дянков. Проектът "Зелена България" е първото, което двамата държавници обсъдили след приемането на бюджет 2010 г. от кабинета.

Целта е България да стане екоцентър на Европа. След консултации с експерти Борисов и Дянков установили, че околната среда е основна ниша, в която държавата може да се развива. "Гърция и Турция имат прекрасно море, добре реставрирани исторически и културни забележителности, така че трябва да се насочим в друга посока", коментираха близки до вицепремиера. Затова Дянков и Борисов решили да заложат на екологията и чистата енергия.

Кабинетът планира развитие на стратегията в няколко етапа. Първият е селското стопанство и екологичните и биопродуктите. Сега в ЕС най-скъпо се харчат orgdnic - храните и козметиката. За начало министрите планират България да залее европейския пазар с биопродукти без нитрати и добавки. Стоките за износ с високо качество ще имат и собствен контролиран бранд, научи още "Стандарт".



„Монитор": Жени Живкова ушила властта с 4 млн. лева

Видната социалистка и моден корифей Жени Живкова се е нагушила с почти 4 млн. лв., пласирайки своя конфекция в държавни структури, докато на власт бе нейната БСП. Въпреки ангажиментите си на народен представител в предишното 40-то народно събрание внучката на архитекта на социалистическия строй у нас Тодор Живков е съумяла да спечели десетки конкурси и да облече няколко ведомства в своите костюми. Това сочи официалната информация, с която разполага Агенцията по обществените поръчки. Отделно обаче бивши колеги на Живкова твърдят, че ексдепутатката е намазала още доста пари, като е сключвала сделки без дори да е проведен конкурс.



„Монитор": Булдозер срина варненската дискотека "Планета Пайнер"

По време на акция булдозер събори незаконно построена стена на бившата лятна дискотека "Планета Пайнер", която отделяше заведението от морето. Събарянето на пиратската стена на централния плаж стана в присъствието на областния управител Данчо Симеонов, който е задължен да се грижи за изключителната държавна собственост, каквато по закон е плажната ивица. Разходите по разрушаването - 936 лева, се поемат от държавата. Областният управител уточни, че в момента се издирва собственикът на незаконния обект. След изясняването му, той ще трябва да възстанови разходите на държавата и общината.



„Монитор": Шефът на фонда за децата изхвърча

Директорът на Фонда за лечение на деца в чужбина Николай Добрев подаде оставка вчера. Това стана ден след като Сметната палата съобщи за смъртта на три деца, чиито документи за операции са бавени от структурата заради бюрокрация. В същото време фондът е

спестявал пари, вместо да ги използва за лечението на нуждаещите се.

Николай Добрев хвърли оставка няколко часа след като премиерът Бойко Борисов коментира: "Почтено е да подаде оставка, така е редно!".



„Дума": Сметната палата нарушава закона

Сметната палата на Република България не спазва Закона за публичност на имуществото на лица, заемащи висши държавни длъжности. Според чл. 6 на закона в двумесечен срок след декларирането от всички народни представители в 41-ото народно събрание на имущество и доходи председателят на Сметната палата е длъжен да публикува на страницата на палатата в интернет декларациите и имената на неподалите.

По закон месец след встъпването им в длъжност депутатите трябваше да са декларирали имущество и доходи, т.е. до 14 август. До 27 август бе срокът за попълване на декларациите за министър-председателя, зам. министър-председателите, министрите, заместниците им и т.н.



„Сега" : Объркване на термини отложи задълго делото срещу Ковачки

Делото за източване на над 16.7 млн. лв. ДДС срещу енергийния бос Христо Ковачки бе върнато на прокуратурата за отстраняване на пропуски. До това се стигна след две разгорещени съдебни заседания. Така процесът се отлага поне с няколко месеца.



„Дневник": Държавната земя масово е ползвана безплатно

Близо 80% от земите от държавния фонд са се обработвали без договори и общинските земеделски служби не са търсили наем за ползването им. От 3-те милиона декара, които държавата стопанисва, 2.3 млн. са ползвани без договори, а ползвателите им не са избирани с търгове, показва проверка на отдел "Поземлени отношения" в министерството на земеделието. Резултатите от проверката, обхванала периода 2006 - 2008 г., бяха представени във вторник от шефката на отдела Лилия Стоянова пред конференция в курорта Златни пясъци.

 

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини