Свинският грип – грандиозна афера? Преглед на националния печат

"Сега": Визита на Борисов в парламента преобърна данъчните закони

Важни промени в данъчните закони и позициите на управляващите по тях вчера претърпяха серия главоломни обрати. Според последните засега намерения на премиера Борисов и подкрепящите го партии от Нова година данък хазарт ще скочи от сегашните 10% на 15%, ракията - и домашна, и купешка, ще се радва на досегашните ставки, а младите семейства ще могат да намаляват данъчното бреме с лихвите по заеми за първо жилище. За това се разбраха вчера премиерът и лидерите на ГЕРБ, "Синята коалиция", "Атака" и РЗС в Народното събрание на 30-минутна среща.

Борисов изненадващо се появи в Народното събрание по обяд, за да помоли депутатите да не вдигат акциза за ракията, както той самият бе обещал на хората преди почти месец. Миналата седмица обаче бюджетната комисия в НС прие вдигане на ставката от 1100 на 1250 лв. за хектолитър, което автоматично води и до вдигане на налога върху варената в селските казани ракия, защото за домашния алкохол ставката е наполовина на стандартната.

 

"Монитор": Бойко спасява ракията

Акцизът на ракията да остане същият, настоя премиерът Бойко Борисов и веднага след заседанието на министрите пристигна в парламента, за да уреди въпроса.

Министър-председателят поиска ставката за твърдия алкохол да бъде 1100 лв. на хектолитър. "Помолих депутатите да разгледат възможността да не се вдига акцизът на ракията и се надявам те да се съобразят", разясни Борисов няколко дни след като бюджетната комисия в парламента реши ставката да бъде увеличена на 1250 лева на хектолитър.

"За мен е важно да защитим интереса на тези дребни хорица, които са копали лозе. Правя всичко възможно това да се случи", заяви Борисов.

"24 часа": Волен вади още от списъка на Красьо

Десетки важни политици от тройната коалиция фигурирали в прословутото телефонно тефтерче на Красьо Черния. Това обяви пред медиите лидерът на "Атака" Волен Сидеров.

Той не уточни в какво качество изнася тази информация, нито посочи нейният източник. Изреди обаче имената на бивши депутати и членове на предишни кабинети.

Тези от БСП били Румен Петков (който фигурирал с 3 номера), Корнелия Нинова, Радослав Илиевски, Стоян Проданов, Кирил Добрев, както и съветникът на президента Бойко Радоев. Кирил Добрев вече получи документ от прокуратурата, че не е имал разговори с Красьо. Според Сидеров обаче има доказателство за обратното - номерът на Добрев в указателя започвал с +359. "Значи записването е станало след позвъняване към Красьо", заключи шефът на "Атака".

"Дневник": Битка с ДДС измамите

Промените в Закона за ДДС, гласувани окончателно от парламента вчера, трябва да противодействат на злоупотребите с данъка, които според финансови експерти надхвърлят 1 млрд. лв. годишно. Целта им е да подобрят съществуващите контролни механизми, създават се и нови. Такива са например свързването на касовите апарати в търговската мрежа с информационната система на приходната администрация, за да могат данъчните да засичат съмнителни разлики в дневните обороти и при нужда да правят извънредни проверки.

"Сега": Свинският грип може да се окаже грандиозна корупционна афера

Пандемията от свински грип може да се окаже една от най-грандиозните корупционни схеми, съобщи руският в. "Новие известия". Датски разследващи журналисти от местния вестник Information са открили, че експерти от Световната здравна организация (СЗО) са свързани с големи фармацевтични компании, забогатели от продажба на лекарства срещу заболяването. По време на разследването е установено, че много учени, които са членове и на различни комитети в СЗО, усърдно укривали, че получават пари и от големи фармацевтични компании.

"24 часа": Арестуваха зетя на Фатик за измами

Зетят на Фатик Дениз Тюркмен е бил арестуван в неделя вечерта на граничния пункт Капитан Андреево при влизането му от Турция у нас.

Вчера привечер окръжният съд в Хасково обяви заседание по искането му за екстрадиция. "То е обосновано с две европейски заповеди за арест от Германия и Франция", съобщиха от прокуратурата.

Дениз Тюркмен води сестрата на Фатик Мелтел. В началото на заседанието Туркмен поиска закрит процес и магистратите обявиха делото да се гледа при закрити врати.

Стана ясно обаче, че Тюркмен е подозиран в участие в престъпна група за кражба на автомобили и износа им за трети страни. Във френския случай ставало дума за три луксозни бентлита, които били отнети с измама и препродадени в Турция.

"Монитор": 3000 лв. глоба за подпийнал шофьор

С до 3000 хил. лв. ще бъдат обрулвани шофьорите, които са си позволили да седнат зад волана подпийнали, било то след чашка ракия или бутилка бира. Допълнително провинилите се водачи ще остават без книжка поне за 3 месеца, а не за един, както е сега. Достатъчно е дрегерът да отчете едва 0,5 промила алкохол в кръвта им. Това предвиждат промени в Закона за движение по пътищата, изготвени от депутати от ГЕРБ начело с шефа на транспортната парламентарна комисия Иван Вълков.

"24 часа": "Заем от приятел" цепи ГЕРБ

За втори път в последната седмица народни представители от ГЕРБ бламираха правителството на Бойко Борисов. Парламентът отхвърли вчера проекта на кабинета, с който трябваше да се извадят на светло приятелските заеми. При гласуването ГЕРБ се разцепи - 41 депутати бяха "за", 40 се въздържаха.

За мярката много настояват данъчните. Те искат да пресекат масовата практика произходът на доходите да се оправдава със заеми от приятели и роднини и така да се ощетява хазната.

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини