150 години от гибелта на най-великия син на майка България - Васил Левски -

    На 19 февруари се навършват 150 години от гибелта на Апостола на свободата Васил Левски, роден на 6/18 юли 1837 година в гр. Карлово.

    На четиринадесет  годишна възраст остава сирак и заедно с майка си поема грижата за прехраната на семейството.

    От 1852 година е послушник при вуйчо си – архимандрид Василий.Учи две години в класно училище и пее в църковния хор.През 1858 година приема монашество и е ръкоположен под името Игнатий в Сопотския манастир „Свети Спас”.През 1862 година без колебание приема апела на Георги Сава Раковски и постъпва в Първата Българска Легия  в Белград.

    След разтурването на легията се връща в Карлово през 1863 година.По препоръка на Раковски през 1867 година постъпва като знаменосец в четата на Панайот Хитов.Изградената с умение и усърдие вътрешна революционна организация започва да се разпада. Левски предупреждава комитета за опасността.Каравелов му изпраща писмо с настояване за незабавно вдигане на въстание.Левски отказва да изпълни това нареждане, защото преценява,че народа все още не е готов!

    Заминава за Букурещ, да обсъди с членовете на БРЦК създалата се обстановка.Приета е Програма за „морална и с оръжие” революция за Освобождаването на България и Създаване на Балканска Федерация при доброволно обединение на народите и зачитане на историческите и политическите права.

    Левски е утвърден и получил  специално Пълномощно „за Главен Апостол на Цяла България, Тракия и Македония”.На 25 декември 1872 година за пореден път към Букурещ, Левски пристига в Ловеч.Трябва да вземе и съхрани архива на Комитета.Следващата нощ отсяда в Къкринското ханче при верния си ятак Христо Цонев – Латинеца.След предателството, турската полиция обгражда ханчето и залавя Апостола.

    Турският съд осъжда Апостола на смърт. На 19 февруари Апостола е обесен „край град София”.

    Така завършва житието на НАЙ – ВЕЛИКИЯ СИН НА МАЙКА БЪЛГАРИЯ!.

    Той остава в българската история с безсмъртието на своите идеи и дела,със своята реалност на организатор и политик!

    Със сериозни документални изследвания, световно известната историчка и писателка Мерсия Магдебод  издаде книги за висотите на стратегията му и,че иностранни революционери и държавници са черпили опит от нея.

    Левски и изпреварил българското развитие! Всеки, който от сърце и патриотична душа е поставил лика на Апостола в кабинета си, нека да бъде на висотата на идеалите и саможертвата му за народа ни!

    Вечно преклонение до земи български пред паметта и делото на апостола!!!

    Майор офицер от запаса Златко Колачев, Секретар на Областната и Общинска организации  на Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва - Кърджали

    Източник: Kardjali.bgvesti.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
    Последни новини