Черните дупки са способни да създават галактики

Свръхмасивните черни дупки са способни да стимулират звездообразуването. До този извод стигнаха астрономи, наблюдаващи отдалечения квазар HE0450-2958. Резултатите на учените са публикувани в Astronomy & Astrophysics и The Astrophysical Journal.

Черна дупка се нарича област от пространството, чиято гравитация е толкова силна, че дори светлината не може да я напусне. Така че откриването на черни дупки не може да бъде пряко, за тяхното присъствие се съди по косвени признаци.

Събраните данни от астрономите показват, че черните дупки са разположени в центъра на много галактики. Учените не са единни кое се появява първо – звездното струпване или „неговата“ дупка.

Авторите на новата работа са представили доказателства на втората гледна точка. Учените изследвали квазара HE0450-2958, който се намира на около 5 млрд. светлинни години от Земята. Смята се, че квазарите са галактики на ранен етап от своето развитие, в които е разположена поглъщаща материята свръхмасивна черна дупка. 

В случая с HE0450-2958 астрономите не открили съответстваща му галактика. Една от хипотезите предполага, че звездното струпване е закрито от прах, която запълва космическото пространство и е непрозрачна в оптически диапазон.

В новото изследване учените използвали за наблюдение на квазара системата от Големи телескопи (VLT – Very Large Telescope) VISIR (VLT Imager and Spectrometer for mid Infrared – система за формиране на изображения и спектометър, работещи в средната част на инфрачервения спектър). На използваната от тази система дължина на вълните прахта се вижда добре. Накрая учените доказали, че около квазара няма прах, което означава, че той действително е „самотен“.

В близост до HE0450-2958 се намира млада галактика. Астрономите открили, че тя се различава със необичайно високо ниво на звездообразуване (приблизително сто пъти над средното ниво). Ежегодно в нея се образуват количество звезди, чиято сумарна маса е колкото 350 слънчеви.

По-рано беше показано, че квазарът освобождава по посока на галактиката потоци високоенергийни частици и излъчване. Учените предполагат, че въздействието на квазара стимулира раждането на звездите. Изхождайки от взаимното разположение на звездното струпване и HE0450-2958 и скоростта на тяхното сближаване, астрономите изчислили, че в бъдеще те трябва да се „съединят“.

Неотдавна други учени изясниха още едно интересно свойство на черните дупки. Според разработен от учените модел те са способни

Източник: dnes.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини