Подкрепата на Турция за Македония ядоса гърците

Думите на турския премиер Реджеп Тайип Ердоган името на Македония да си остане Македония породиха остри реакции в Атина, пише турският вестник "Милиет". 

При церемония по откриване на Европейски център в Истанбул онзи ден Ердоган коментира кризата между Гърция и Македония за името на бившата югославска република. Думите му относно спора за името на бившата югославска република намериха отражение в гръцките медии. "Името на Македония е проблем за някои. Гърция е наш близък и уважаван съсед. Ти си приел името Гърция. Остави Македония да продължи с Македония", каза турският премиер.

Вестникът посочва, че споровете с Гърция за признаването на Македония с това име продължават. По време на управлението на Тито Гърция също имаше притеснения за употребата на името Македония в рамките на югославската федерация, но се въздържаше да влиза в конфликт с тогавашните управляващи. След обявяването на независимостта обаче тя се възпротиви да признае Македония под това име. 

Решението на Гърция през 1993 година да направи известни отстъпки и да признае новата република под името "Нова Македония" свали от власт кабинета на партия Нова демокрация, оглавяван от Мицотакис.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини