Оставиха ни Коледата на 25 декември. Преглед на националния печат

„Стандарт": Кабинет и президент с енергийна стратегия

Кабинетът пише дългосрочна енергийна стратегия, която ще бъде съгласувана с президента Георги Първанов. Това е решено вчера на консултативен съвет за енергийните проекти при министър-председателя. Документът се съгласува от министрите и ще бъде предоставен и на държавния глава, каза премиерът. Досега не е имало дългосрочна визия за големите проекти, подписвани са договори на парче, нищо не е съгласувано с местните власти, обясни той.
Аз съм готов да съдействам на правителството за реализацията на енергийните проекти. След два дни предстои заседание на смесената българо-руска комисия, на което бъдещето на тези проекти ще бъде основна тема.

„Стандарт": Губим 25% от САПАРД

Губим 25% от парите по САПАРД, стана ясно от думите на директора на "Национален фонд" във финансовото министерство Силвия Инджова пред комисията по европейски въпроси в парламента. Еврокомисията беше предвидила за страната ни 445 млн. евро по САПАРД, която действа от 2000 г. Сумата трябва да бъде усвоена до края на 2010 г. Но реално ще вземем около 324 млн. евро, или 72%. 25 млн. лв. по САПАРД няма да бъдат усвоени заради течащи разследвания от полицията или са в съда. 11 общини също ще бъдат отрязани или с намалено финансиране. Част от тях имат проблеми и с провеждането на обществените поръчки.

 

„Стандарт": Софиянци вадят по 10 лв. повече за вода

По 10 лв. отгоре за сметките си за вода ще трябва да дадат домакинствата в София за цялата 2010 г., заяви председателят на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране Ангел Семерджиев. Регулаторът предвижда поскъпването на водата в столицата от Нова година да бъде под 10%. От "Софийска вода" обаче са поискали увеличение от 12%. Ако не го получат, дружеството няма да успее да изпълни инвестиционната си програма за 2010 г. в предвидения размер от 52 млн. лв., а ще вложи 46 млн. лв., съобщи изпълнителният директор на дружеството Грег Ендемано. У нас има тенденция за намаляване консумацията на вода, като в София спадът в потреблението е 7-8%, съобщи Семерджиев.

„Труд": Янев качи Тагарински на Еверест, оттам лесно се падало

Премиерът и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов стоял зад напускането на депутата Марио Тагарински от групата на РЗС. Това се разбра от изявление на лидера на партията Яне Янев пред Би Ти Ви вчера. Тагарински пък твърдял, че бил застрашен.
"От какво е застрашен - от това, че е придобил прекалено голямо самочувствие, като седи до Бойко Борисов и си мисли, че едва ли не се е качил на Еверест. Марио Тагарински не знае ли, че там въздухът е разреден и много бързо се пада оттам", каза в метафоричния си стил Янев.

"У симпатизантите на РЗС остава твърдо убеждението, че Бойко Борисов, дали съзнателно или несъзнателно, е допуснал грешка със случая "Тагарински", бяха точните думи на Янев.

„24 Часа": Човек на Костов стана зам.-министър на външните работи

Константин Димитров от ДСБ е назначен за заместник-министър на външните работи, съобщи БГНЕС, позовавайки се на самия Димитров. Той ще заеме мястото на Красимир Костов, който подаде оставка заради агентурното си досие.
Припомняме, че Константин Димитров е роден на 28 януари 1957 г. в София. Завършва английска филология с втора специалност немски език във Факултета по класически и нови филологии на Софийския университет през 1984 г. Работи като преводач, редактор и преподавател по английски език до 1992 г., когато постъпва на работа в Министерството на външните работи.

„Новинар": Светият синод остави Коледа на 25 декември

Коледа остава на 25 декември. Преместването на празника на 7 януари, както е по Юлианския календар, не стои на дневен ред, отсякоха владиците след среща на Светия синод. В края на ноември в деловодството на синода беше внесена молба за връщането на Юлианския календар, която трябваше да се обсъди на заседанието на синода във вторник.

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини