Фестивал на родопската кухня и ретро соц музей откриват в Баните

Фестивал на родопската кухня ще се проведе в Баните на първи юли, съобщи кметът на община Баните Павлин Белчев. Местните кулинари ще приготвят ястията от традиционната родопска трапеза. Автентичните за планината гозби ще приготвят местните хотелиери, ресторантьори, читалища и доброволци. Кулинарната фиеста ще бъде съпроводена от народна музика, танци и забавления. Веселието ще поддържат местните изпълнители Светослав Илийков и Цветелина Шидерова.

На пазар в центъра на прочутото с лековитата си минерална вода селище свои произведения ще представят творци, майстори и занаятчии от родопската курортна община.

Официално ще бъде открит и ретро музеят „Изгубени в Родопите“, който се помещава в общежитието на СУ ,,Христо Ботев“ – Баните. Посетителите заедно с екскурзовода  Евгени Младенов ще могат да се потопят в атмосферата на отминалите времена. Гостите ще се върнат в годините на социализма, през 70-80-те години на миналия век. Колекцията представя предмети и артефакти от онова време събрани от три села в района  –  Чубрика, Петково и Малка Арда, както и със съдействието на община Баните.

В родопската община ще се проведе и тридневен летен филм фест. Домакин е село Загражден, където ще бъдат прожектирани нови български филми в дните от  30 юни до 2 юли.

Източник: Smolyan.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини