Армията влиза в Техеран?

http://www.webcastr.com

Интернет сайтове на иранската опозиция съобщават, че в Техеран пристига правителствена войска и бронетехника.

Информацията не е потвърдена официално, но се предполага, че аятоласите са готови незабавно да хвърлят верните на правителството войски срещу протестиращите.

Вчера директорът на полицията предупреди опозиционерите, че ще съжаляват, ако направят опит и днес да се организират.

Сайтът Jaras съобщава, че хиляди войници и десетки единици бронетехника влиза в Техеран. Според този сайт военните вече са блокирали подстъпите към площадите и централните транспортни артерии на Техеран, съобщава MIGnews.

В последните десет дни напрежението се в столицата Техеран непрестанно нараства, като ежедневно се провеждат демонстрации. Сблъсъци между протестиращи и полиция има почти ежедневно от деня на погребението на аятолах Монтазери.

Официално власитте признаха за 8 убити и десетки арестувани.

Вчера тези демонстрации бяха организирани от управляващите, като на улицата бяха изкарани ученици и студенти, които поискаха екзекуцията на лидерите на опозицията - Мусауи и Каруби.

Демонстрации на опозицията са предвидени и за днес, като на митинга се очаква да направи изказване Мир Хюсеин Мусауи.

Събитията обаче излизат от контрола на правителството, според наблюдатели. Продължаващите вече месеци наред протести доведоха до скок в цената на нефта. Вътрешнополитическата ситуация в Ислямската република не е стабилна от провеждането на президентските избори през юни 2009 година, когато според официалните резултати за втори мандат бе преизбран Махмуд Ахмадинеджад.

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини