Болницата в Девин спря операциите, няма втори анестезеолог

Хирургичното отделение на МБАЛ-Девин е спряло операциите.Това съобщи за СмолянБГвести директорът на РЗОК-Смолян Валери Делев. Това се наожило след кончината на д-р Берберова,която била втори анестезиолог в отделението.

"Изискванието е за двама на основен трудов договор,което ще рече на пълен работен ден и след смъртта на д-р Берберова това изискване е нарушено и те нямат право да работят тези пътеки.“ Делев подчерта, че поискал разрешение от София, там да започнат работа двама анестезиолози на по четири часа. Отговор от Националната каса все още няма. 

След приключване на КОВИД-епидемията от РЗОК-Смолян засилили провеките си. От началото на годината са извършени 200 проверки, като са констатирани 590 нарушения, съобщи цифрите директорът на РЗОК-Смолян. Най-честите са тези допуснати от бързане и недоглеждане в документацията.Тревожни са обаче пропуските допускани в лечебните заведения в региона.Инспекторите са установили, че някои болници в региона  си спестявали изследвания, които се полагат на пациентите по клинична пътека „Клиничната пътека има изисквания,които трябва да се спазват.При дадена пътека примерно кардиологична,изискванията са за извършване на ехокардиография примерно задължително,извършване на кръвни изследвания, извършване на образно изследване, дали ще е ехография, дали ще е ренген.И примерно едно то тях не е извършено.Това се счита за нарушение.Не спазен алгоритъма на клиничната пътека", обясни Делев.

Инспекторите установили още , че сред болниците има и такива, които не са извършили и задължителни процедури 

„Налага се примерно да се приведе пациента в друго лечебно заведение,което е с по-високо ниво  на отделение.А, те нямат тази възможност да го извършват примерно", допълни още Делев.

Според него  лечебните заведения работели добре. Основният проблем бил недостига на кадри. 

Източник: Smolyan.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини