При голям интерес премина "Вечерта на Селча", с 28 традиционни ястия, обичаи и песни в центъра на Девин

 
При изключително голям интерес премина и "Вечерта на Селча", която се проведе в събота вечер на площадното пространство пред Дом на културата в Девин. Домакините от НЧ "Отец Паисий" бяха подготвили изключително интересна и разнообразна програмата, която впечатли десетките туристи, гости и жители на родопския град.
Вечерта започна с представяне на населеното място от председателя на читалището Румяна Буцова, която запозна присъстващите с местоположението и историята на селото. Последва изпълнения на женската фолклорна група и индивидуални изпълнения на самодейци. Същевременно започна и демонстрации на правене на кус-кус и обработване на вълна с автентични уреди до направата на прежда за плетене. Демонстрирано е и биенето на масло. Представена бе и местната народна носия и изложба от картини на художника Ясен Шуров, към когото присъстващите също проявиха голям интерес и желаеха лично да се запознаят с автора на платната. Щандът със сувенири и кулинарния кът с 28 типични за Селча ястия бяха "магнит" за присъстващите.
На изпроводяк, народната певица Миглена Бекриева, която е родена и израснала в Селча изпя няколко хороводни китки и се извиха кръшни хора.
Това бе поредната успешна вечер с наситена програма и преминала при голям интерес и с присъствието на много туристи. Тематичните събития, целящи представянето на култура, бит, фолклор, минало и настояще на различните населени места от района се организират от Община Девин.
Източник: Smolyan.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини