Екатерина Гаджева: От ВиК са инкасирали такса пречистване на смолянчани, а отпадните води са се изливали в реката

ВиК-Смолян са начислявали на смолянчани такса пречистване към сметките за вода, а в същото време част от отпадъчните води са се изливали в река Черна. Това стана ясно преди минути от изказване на шефката на РИОСВ-Смолян и общински съветник Екатерина Гаджева. "От водния цикъл за определен период от време част от отпадъчните води са се изливали директно в реката. В същото време на нашите съграждани е инкасирана такса пречистване, без това да се е случвало на практика", каза Гаджева по време на заседание на Общински съвет днес. По думите й това категорично е доказано по време на проверка, след умъртвяването на рибата в реката. "Недопустимо е с европейски средства, с които се извършва водния цикъл да се нарушава европейското екологично законодателство. Отпадните води се заустват в реката. Това е видяно от редица проверяващи органи. В момента като цяло по случая е сезирана прокуратурата, върви досъдебно производство, но може би сигналът до проверяващите органи трябва да бъде надграден", каза още Гаджева. Думите на директора на РИОСВ-Смолян бяха по повод изказване на общинския съветник от ДПС Салих Аршински.

"За мен този воден цикъл е една корупционна схема за източване на европейски средства. В нея има замесени бивши областни управители и кметове. Техни фирми работят по водния цикъл. Призовавам общинските съветници да подадем сигнал за това в прокуратурата. Тях никой не може да ги контролира. Правят си каквото искат. Кметът на Смолян изобщо няма правомощия да се намеси или да ги накара нещо", каза още Аршински.

Припомняме, че още преди две години хотелиерът Иван Макрелов успя да докаже в съда, че ВиК-Смолян нерегламентирано са му инкасирали такса пречистване. Пред Темида Макрелов доказа, че отпадните води са изтичали директно в реката под хотела му.

Осен това преди броени дни стана ясно, че от Басейнова дирекция са установили от  6 до 20 пъти над допустимите стойности за добро състояние по показателите амониев и нитритен азот и фосфор Пробите бяха взети на 20 август, когато близо 150 килограма риба беше унищожена в участък от реката. Установен е източникът на замърсяване - заустване на отпадни води от колектора в реката. Заради това нарушение РИОСВ-Смолян вече наложи глоба на "ВиК" от 10 хиляди лева.

Сесията на Общински съвет стартира в 13.00 часа. На нея днес общинските съветници обсъждат и ще гласуват бюджета на Общината. Може да проследите целия дебат на живо само в мултимедията на СмолянБГвести.

Източник: Smolyan.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини