Приеха бюджета на Община Смолян, няма увеличение на данъци и такси

Общинският съвет прие с голямо мнозинство бюджета на Община Смолян за 2023 година.

Рамката на бюджета е близо 75 милиона лева, като делегираните от държавата дейности са за над 43 млн. лева.

Няма увеличение на местните данъци и такси за жителите и гражданите.

Председателят на бюджетната комисия Стоян Иванов посочи, че бюджетът е балансиран и напълно изпълним.

Иванов отбеляза, че данъците в Община Смолян не са вдигани вече 12 години, а междувременно дългът на общината е стопен значително в този период. Общината няма и никакви просрочени задължения.

Бюджетът е балансиран, съставен е след изготвен анализ на приходите и разчет на разходите съгласно приоритетите на управление на публичните финанси на Община Смолян.

Най-важният документ за общината осигурява средства за всички сфери на обществения живот – образование, здравеопазване, социални дейности и услуги, благоустрояване, информационно обслужване, култура, туризъм, спорт, подобряване на градската среда чрез изграждане на нови инфраструктурни обекти и ремонт на съществуващите.

Бюджетът отговаря на всички изисквания на законите на страната и Конституцията. Проведено е и общественото му обсъждане.

По време на дебатите бяха направени и предложения от съветници, които също бяха приети. Сред тях е предложение от общинския съветник Петър Мирчев за осигуряване на средства за ремонт на плувния басейн в Детска градина “Слънце”.

В бюджета са заложени над 3,3 млн. лева за ремонт на редица улици и пътища в град Смолян и кметства на територията на Община Смолян.

Освен това 520 хил. лева са одобрени за изграждане на спортен атракцион, а 160 хил. лева за подпорна стена в село Момчиловци.

400 хил. лева са средствата за аварийно изграждане на подпорна стена по общински път Широка лъка-Гела-Солища.

В одобрения бюджет са включени и 140 000 лева за ремонт на пътя до село Турян. Във финансовите средства са заделени и суми за подкрепа на спортните клубове.

Източник: Smolyan.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини