Чепеларе обяви частично бедствено положение, набират се доброволци за гасене на пожара

Изображение 1 от 3

    Тежката обстановка свързана с огромния пожар, който бушува втори ден край Хвойна, наложи Община Чепеларе да обяви частино бедствено положение, това съобщи за СмолянБГвести кметът Боран Хаджиев. Бедственото положение се отнася за селата Студенец и Хвойна, но категорично няма опасност за населените места и хората в близките села, допълни градоначалникът. Огненият ад изпепели над 600 дка борова гора. "Ситуацията непрекъснато се влошава. Вятърът разпалва дори огнища, които сме успели да загасим. Добрата новина е, че пожарът е низов и вече може да го гасим и от земята. Пожарът в горната част на местността "Буково" е овладян", каза още градоначалникът.

    Зам.-областният управител Зарко Маринов допълни, че ситуацията с пожара е сложна. "До мястото няма изобщо път, тежък пресечен релеф. Заради това от двадесет години там е нямало никаква дейност. Пълно е с нападали сухи дървета, които пламват като факли и разгарят наново пожара", допълни още Маринов. 

    От Община Чепеларе обмислят да потърсят помощ и от военнослужещите. Надяват се времето също да помогне и скоро да завали. Хората по селата Павелско, Хвойна и Орехово също отправят молитви за дъжд. Цялата котловина е задимена. Замърсеният въздух стига до Асеновград и Девин. Черният стълб дим е приеман от местните като сигнал за пожар в тяхна територия и звънели на 112, каза още Маринов. От община Чепеларе набират доброволци за включване в гасенето на огъня. Записването на доброволци става на на телефон: 0886 200 341. Сборният пункт за утре отново е 8:00 часа пред Горското стопанство в с. Хвойна. Желателно е да имат направена застраховка, допълват още от Общината.

    Източник: Smolyan.bgvesti.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
    Последни новини