Инж.Стоян Кузмов от епицентъра на пожара: Огънят се разраства, горят 1200 дка гора

Изображение 1 от 2

    Пожарът край с.Хвойна се разраства и вече се разпростира на 1200 декара, събщи за СмолянБГвести зам.-кметът на Община Чепеларе инж.Стоян Кузмов. Той от самото избухване на огъня се намира на терен и участва активно в гасенето. По думите му днес в битката с огъня отново участват два хеликоптера от Авиобаза "Крумово". "Не е добра ситуацията, огънят се разраства. Най-тежкото, е че на моменти пожарът отново става върхов. Когато гори по върховете на боровете не може да гасим от земята. Тежко е. Днес има много повече пушек от вчера. Трудно се диша! Обгазено е", допълни още инж. Кузмов. Той разказа, че днес има много повече доброволци. Две верижни машини правят просеки и пътища. "Теренът е толкова труден, че няма място за повече машини. И повече хора да дойдат нещата няма да се променят много ", каза още зам.-кметът. "Аз съм бил горски служител и съм участвал в гасенето на много пожари. Никой тук не се страхува. Вчера попаднахме в капан.Огънят ни загради, но запазихме самообладание и се измъкнахме", разказа Кузмов. Сутринта към осем часа се появила искра надежда. "Започна да роси дъжд, но както капеше и след минути спря. Всички се молим да завали. Докато това не стане, ситуацията ще продължава да е сложна ", каза Кузмов от епицентъра на пожара. Добрата новина, е че на места огънят е локализиран и ограничен.

    "Не сме срещали диви животни, което означава, че горските обитатели са проявили инстинкта си за самосъхранение и са избягали далече от огъня", допълни Кузмов.

    Частичното бедствено положение в Община Чепеларе  остава в сила и днес.

    Пожарът е частично локализиран, но не е напълно потушен. Все още има горящи огнища. Тежка техника на Южноцентрално държавно предприятие осигурява достъп за противопожарните автомобили през труднодостъпния терен, правят се минерализовани ивици срещу разпространението на огъня. На терен в борбата с огнената стихия са служители на ЮЦДП и на държавните горски стопанства в Хвойна, Смолян, Широка лъка, Кормисош, Извора, Смилян, Михалково, Славейно, Златоград, Ардино, Асеновград и Пловдив. През нощта шест екипа на пожарната са дежурили, за да не се допусне разпространение на пламъците. Днес усилията също ще бъдат насочени огънят да бъде ограничен, за да не слезе към „Синият хан“ и с. Хвойна. За момента няма опасност за близките населени места.
    Източник: Smolyan.bgvesti.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
    Последни новини