Оцеляла българка разказа за трагедията в Хаити

Четирима или петима българи има на територията на Хаити в момента, разказа сънародничката ни Ралица Константинова, докторант по Антропология от Университета в Питсбърг, САЩ, оцеляла в страшното земетресение в страната.

Ралица пребивава в Хаити повече от година, работейки над изследване, свързано с докторската й теза по културна антропология, пише тя в писмо до агенция "Фокус".

Освен Константинова, в столицата Порт-о-Пренс се намират неин гост, пристигнал за коледните празници (Александър Сейменов, 28 г., от София) и двама български служители в умиротворителната мисия на ООН  - Иван Радев и Васил (фамилията му не ми е известна), и двамата жители на София.

"Има информация и за 5–ти българин, който работи и живее в пострадалия от миналогодишните урагани град Гонаив. Нямам сведения дали този господин е все още в страната, но той не е в засегната част”, разказва Ралица.

В писмото й се казва още: "Аз и моят гост сме на сигурно мястото. Къщата ни не е пострадала от земетресението и разполагаме с вода, храна, електричество и интернет. Телефоните са прекъснати за момента, но и двамата сме във връзка със семействата си".

Двамата служители в ООН не са работили в пострадалата при труса сграда на организацията, а в далеч по-сигурната главна база до летището, което не е засегнато. "Нямаме контакт с тях, но се надяваме, че са на сигурно място в базата на ООН. Трусът удари в работно време, така че предполагаме и двамата са добре", пише българката.

"Като жители на ЕС ни беше отправена покана за евакуация от представителството на Европейската комисия в Хаити. Засега отхвърлихме предложението, тъй като сме на сигурно място и мислим, че бихме могли да помогнем с нещо в кризисния момент. Бяхме уверени, че ще има и други опции за евакуация в случай, че нещата се влошат", казва още тя.

Константинова разказва, че засега магазините не работят, няма вода и ток. Тълпи от бездомни и изплашени хора се движат из града през целия ден.
"Останалото го знаете - хиляди жертви, срутени многоетажни сгради и обещание за тежка криза в и без това изстрадалата и бедна държава", завършва писмото си българката.

Министерството на външните работи няма сведения за пострадали българи при земетресението в Хаити,  заяви за агенция КРОСС говорителят на външно министерство Драговест Горанов. Той заяви още, че на този етап не е обсъждан въпроса дали България ще помогне на бедстващите в Хаити.
Източник: dir.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Случаен виц

Последни новини