Над 3500 изпълнители участват в Националния фестивал на двугласа

    Над 3500 фолклорни изпълнители от цялата страна и от чужбина участват в 22-рия Национален фолклорен фестивал за двугласно пеене и народна песен в Неделино. Той беше открит официално снощи от президента Румен Радев и кмета Боян Кехайов и ще продължи до 3 септември. "С всяка изминала година Националният фолклорен фестивал за двугласно пеене и народна песен в Неделино затвърждава своя облик на достоен пазител на изконните ни творчески традиции. Обичта към българското наследство гради съкровищницата, от която ще черпят вдъхновение бъдещите поколения", каза държавният глава в словото си при откриването. "Днес площадът на Неделино е огнището, около което се простира талантът на творци от различни краища, държави и поколения, а емблемата на фестивала – двугласът, обединява нашите сърца в хармония", заяви Румен Радев. Президентът допълни, че участниците носят огъня на родолюбието и българщината, а уникалният празник в Родопа планина за няколко дни ще очарова всички в благозвучието и пъстротата на народните песни, танци и багри. Румен Радев приветства чуждестранните гости на събитието и заяви: "Нека нашите традиции, обичаи, музика са мост за сътрудничество, мир и разбирателство!"
    Фолклорна програма за официалното откриване представи Ансамбъл "Тракия". А от сцената прозвуча автентичният неделински двуглас.
    Фестивалът популяризира неделинския двуглас, който се счита за уникална проява на песенната традиция в Родопите. Участниците - самодейци от над 100 читалища в страната се представят в 5 възрастови групи като изпълнители, инструментални групи и оркестри, танцови ансамбли, групи за изворен фолклор и народни обичаи.
    Чуждестранни състави от 3 континента ще се включат с изпълнения извън конкурсната програма. Ще се представят гостуващи фолклорни състави от Турция, Гърция, Гвинея, Грузия, Северна Македония, Сърбия, Молдова, Кипър, Косово, Украйна.

    Източник: Smolyan.bgvesti.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
    Последни новини