В Чепеларе посрещнаха Капитан Петко войвода както преди повече от сто години

Изображение 1 от 5

    Националните хайдушки празници "Капитан Петко войвода" в Чепеларе бяха открити снощи пред паметника на войводата с възстановка по неговото посрещане. Костадин Белензов се превъплъти в ролята на капитан Петко. Той и четата му баха посрещнати, както преди повече от 100 години. На войводата беше връчена автентичната пушка, предоставена от РИМ "Стою Шишков" специално за възстановката. В нея се включи и Детски театрален състав при НЧ "Родопска искра 1880" - Чепеларе с ръководител Адриана Иванова.
    Областният управител Захари Сираков поздрави домакините и гостите, като припомни, че великият революционер и борец за свобода, защитника на населението в Родопите и Беломорска Тракия - Петко Киряков, е пример за родолюбие, достойнство и мъжество.
    Тържествената програма продължи с шествие към площад "Олимпийски", начело с войводата, гайдари от Гайдарски състав "Петко Войвода" с ръководител Иван Балабанов и Сдружение "Родопски Хайдути". Представена беше "Енциклопедия Тракия" от авторски колектив и фотоизложба "Петко Киряков - войводата на Тракия и Родопите", създадена по презентационни материали, предоставени от Зоица и Коста Начеви. В концертната програма участва Представителен фолклорен ансамбъл "Шевица", който представи спектакъла "В огледалото на водата", по разказа "Божура" на Йордан Йовков.
    Гости на Национални хайдушки празници "Капитан Петко войвода" бяха народният представител Красимир Събев, председателят на Съюза на Тракийските дружества Георги Премянов, спортни деятели и общественици.

    Източник: Smolyan.bgvesti.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
    Последни новини