Преместиха стрелката на часовника на Страшния съд

В сряда в 15.00 часа нюйоркско време (в 22.00 часа българско време -бел.ред) за пръв път от две години насам бе преместена стрелката на минутите на часовника на Страшния съд, който се намира в Ню Йорк.

Той показва символичното време, което остава на човечеството до Армагедон (24.00 часа), съобщи в. "Дейли мейл", цитиран от БТА.

Сега от стрелките на часовника се вижда, че до края има само пет минути. Не се съобщава с колко минути и в каква посока ще бъде преместена стрелката на минутите сега. Часовникът е създаден през 1947 г. от американски учени и от редколегията на Бюлетина на ядрените учени (Bulletin of Atomic Scientists), за да отчита опасностите, създавани от атомното оръжие.

Повод за пускането му са бомбардировките в Япония.

Първоначално часовникът показва, че до 24.00 часа (до Страшния съд) остават само седем минути. Сред членовете на редколегията на бюлетина сега са проф. Стивън Хокинг, 18 носители на Нобелова награда.

Часовникът на Страшния съд е бил преместван 18 пъти за 60-те години от създаването си до днес.

Най-близо до катастрофата - само на 2 минути от нея, стрелките му за поставени през 1953 г., когато САЩ и СССР тестват водородни бомби. През 1984 г. той е на 3 минути от Армагедон след краха на съветско-американските преговори за ядрено разоръжаване.

Краят на студената война през 1991 г. пък връща стрелките на цели 17 минути от полунощ Идеята за часовника е на ядрени физици - бивши участници в проекта "Манхатън" за създаване на атомната бомба, които станаха след това пацифисти, ужасени от бомбардировките над Хирошима и Нагазаки.

Замислен е като начин за обмен на информация между онези от тях, които са притеснени от евентуална ядрена война. Те се договорили 24.00 часа да е времето, в което в света ще започне ядрен конфликт.

С течение на времето обаче часовникът се превръща в инструмент, който измерва общо заплахите за съществуването на цивилизацията, сред които на едно от първите места са необратимите климатични катаклизми. Да припомним че на конференцията за климата в Копенхаген световните лидери не успяха да постигнат истински консенсус. 

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини