Честит празник! България празнува 138 години от съединението си

Днес се отбелязват 138 години от обявяването на независимостта на Източна Румелия от Османската империя и съединението й с Княжество България. Съединението е актът, с който на 6 септември 1885 година автономната област  Източна Румелия се отцепва от Османската империя и се обединява с Княжество България, противно на решенията на Великите сили на Берлинския конгрес.

До Съединението се стига след народни бунтове в Панагюрише Чирпан,Пазарджик ,Голямо Конаре и други южнобългарски селища, координирани отБългарския таен централен революционен комитет. В резултат на военен преврат  оглавен от майор Данаил Николаев , османският губернатрор в Пловдив Гавраил Кръстевич е свален от власт и заменен от администрация, назначена от българския княз Александър.

По повод празника кметът на Смолян Николай Мелемов поздрави всички смолянани:


УВАЖАЕМИ СЪГРАЖДАНИ,
На 6 септември 1885 г. Отечеството ни изживя един от бележитите си мигове. Актът на Съединението на Княжество България с Източна Румелия – чисто българско политическо завоевание, осъществи идеала за единна държава и откри пътя за развитие на млада България.
Съединението е дело на обединените усилия на целия народ, на правителството и княза и показа на света, че ни има.
138 години по-късно сме длъжни да отдадем почит на българите, които осъществиха това значимо и мащабно събитие в българската история, превърнало в реалност идеята за териториална и държавна цялост на страната ни и повело ни по пътя към независимостта.
Днес повече от всякога се нуждаем от смисъла на Съединението, но не само като исторически спомен, а като пример за това, че само обединени като общност можем да постигнем просперитет.
В деня, обединил България, приемете искрените ми пожелания за здраве, успехи и благоденствие.
ЧЕСТИТ ПРАЗНИК!
 

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини