Тържествено и с мощна заря Смолян отбеляза 111 години Освобождение

Изображение 1 от 4
     
    Смолян отбеляза тържествено 111 години от Балканската война и Освобождението на Родопите от османско владичество. Особена тържественост доби празникът тази вечер, когато се проведе тържествената заря-проверка, с която бяха почетени имената на героите, участвали в Балканската война, освободителна за Родопите и Смолян. В ритуала участва 101 Алпийски полк, Представителния духов оркестър на Сухопътните войски – Пловдив, Трети ученически гвардейски отряд – Смолян и ученически блок от ППМГ „Васил Левски“ . Тържествената проверка се командва от майор Иван Атанасов, а приемащ зарята беше командирът на 101 Алпийски полк подполковник Стефан Димов.
    Във военния ритуал взе участие националното знаме на Република България, бойното знаме на 101 –ви Алпийски полк, копие на знамето на 21-ви Средногорски полк, знамето на Трети ученически гвардейски отряд от ЕГ „Иван Вазов“ и знамето на ППМГ „Васил Левски“.
    „Отново е 21 октомври, но 111 години по-късно от онзи паметен за Смолян ден, в който 21 Средногорски полк, командван от полк. Владимир Серафимов, извоюват тъй жадуваната свобода. Родопите се присъединяват към майка България.
    И днес, 111 години по-късно, ние помним тяхното безсмъртно дело и изразяваме своята дълбока признателност за саможертвата на хилядите синове на България, пролели геройската си кръв за Освобождението на Родопите и превърнали връх Средногорец във връх на нашето национално самочувствие и българска гордост.
    Ние помним заветните думи на полк. Владимир Серафимов: „Аз не ще отстъпя на противника селата, в които вчера бях посрещнат като освободител“!, предавани от поколение на поколение и запазили името му в историята и в сърцата на родопчани като Освободителят на Родопите“, посочи в тържественото си слово вр.и.д. кмет на Община Смолян инж.Мариана Цекова.
    Тя призова да тачим и пазим родопските традиции и българския дух.
    С достойнство и толерантност да обединим стремежите си за просперитет и да работим за успешното бъдеще на Родопския край, от което всички ние се нуждаем.
    Тържествено слово по повод Празника на Смолян и годишнината от Балканската война произнесе и областният управител Захари Сираков.Водещ на тържеството беше Адриан Петров.
    На тържествената заря проверка присъстваха Негово Преосвещенство Смолянски епископ Висарион, председателят на Общинския съвет Ангел Безергянов, секретарят Момчил Николов началникът на РУО Никола Запрянов и др.
    Източник: Smolyan.bgvesti.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
    Последни новини