В Смолян на ретро парад показаха 50 автомобилаи 12 мотоциклета

В първи по рода си ретро парад в Смолян участваха над 50 автомобила и 12 мотоциклета. 38 от автомобилите и голяма част от мотоциклетите бяха регистрирани за участие в гласуването за най-атрактивен автомобил. Вотът даваха в специална кутия зрителите, а след парада последва награждаването на събралите най-много гласове.

В ретропарада участваха автомобили на членове на клубовете от Смолян, София, Стара Загора, Тетевен, Панагюрище, Пловдив и др. Най-старият автомобил бе италианския Фиат от 1935 г., имаше и автомобили на всички европейски производители от различни марки, както и соц возила. „Всеки автомобил си е чаровен по своему, реставриран“, каза Кирил Киранов, представител на смолянския клуб, който бе в организацията на  мероприятието.

Голям интерес за децата предизвика колата на Фред Флинстоун. Неин собственик е мъж от Панагюрище, който се е постарал да направи пълна реплика на автомобила на любимия анимационен герой.

„Приветстваме г-н Владимир Кехайов, като организатор на първия по рода си на ретродвижението парад в Смолян, който на този етап има събрани над 50 много хубави автомобила. Подкрепяме го като Асоциация на клубовете на старинни и исторически автомобили. Надяваме се той да ни кани дълги години на такъв парад. Вижда се, че има прекрасно настроение тук на място, с много публика. Хората изключително позитивни, добре настроени. Семеен е формата. Няма люпене на семки. Това е изключително хубаво мероприятие, най-вероятно е подкрепено от общината, както обикновено се случва, с подкрепата на местната общност. И навсякъде в цялата страна се организират в този формат тези събития. Местната община подкрепя такива събития, защото те са над политиката, лишени са от пристрастия и всички хора от всякакви цветове и възрасти се събират на такива събития.“, каза добре познатият в ретро общността чичо Искрен, предприемачът Искрен Миланов.

„Ретроавтомобилите имат свой облик, а не като модерните –унифицирани. Имат си и своята история. Един автомобил е бил на един собственик, после на друг, единият е добавил едно, другият – друго. В крайна сметка историята на автомобила го прави това, той да е интересен и уникален, различен от днешната масовка, когато вече почти унисекс автомобили излизат от заводите. Вече може да се каже, че като погледнеш една кола от 80-те, 90-те години на миналия век ясно и лесно ще я различиш като марка и модел. Днес е доста по-трудно“, каза още чичо Искрен.

Източник: Smolyan.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини