Налагат глоби на над 150 шофьори в Смолян,заради фалшиви медицински

 

Шофьори горят с глоби един след друг в поредица от дела в Районен съд – Смолян, заради фалшиви медицински свидетелства. Над 150 са шофьорите от Смолянско, които са уличени, че са използвали фалшиви медицински свидетелства, които издавал бивш шофьор на линейка от областния град.

Бившият шофьор на линейка, Е.Р., до преди около 7 години работел в областната болница и се снабдявал с печати на лекари, чрез които „издавал“ документи на бланки на медицински удостоверения. Схемата беше разкрита през лятото на 2021 г., след което на конвейер производствата влизат в съда и шофьорите получават глоби. В ползваните удостоверения са положени подписи и печати, които са на действащи лекари, но в действителност не са положени от тях. В тях е написано заключение, че лицето отговаря на изискванията за физическа годност за водачите на МПС от различни категории.

Този месец в Районния съд в Смолян започна поредно такова дело и срещу 52-годишен смолянчанин, който се възползвал от услугите на бившия шофьор на линейка, за да си поднови свидетелство за управление на МПС, категория „С“. В документа подписа на действащ офталмолог не бил положен от лекаря.

До разплитането на схемата се стига, след като в сектор „Пътна полиция“ се усъмнили в свидетелствата и започнала проверка на всички издадени медицински година-две назад.  Пред разследващите мъжът си признал, че се поддал на изкушението, тъй като е безработен и нямал никакви доходи. Докато работел в болницата като санитар и шофьор на линейка, години наред той помагал на много хора да влязат по-лесно в лекарските кабинети, за да си изкарат медицинските удостоверения. Хората продължили да го търсят и след като вече не работел в здравното заведение, за да им помогне.

„Тази схема нямаше да я има изобщо, ако се изкарваха по-бързо медицинските, но понеже е много мудно, а хората нямат много време и се възползват от услугите му. Не за да скрият болест, а за да не си губят времето пред кабинетите. Повечето са частни лица, с любителски шофьорски книжки, не са фирми“, оправдават наказаните техни познати.

„Обществената опасност от такива фалшиви медицински е голяма. Професионални шофьори на автобуси, на камиони, на бусове са получавали такива фалшиви медицински, заради нова категория. Имало е и шофьор с едно око, който също получил медицинско. Когато той се появил в КАТ, да удостовери че е с идеално зрение, служителите там са се усъмнили. Тези хора са на пътя и това е опасно!“, коментират разследващи

Е.Р. също бе разследван. През март т.г. в Районен съд –Смолян той бе освободен от  наказателна отговорност  и наказан с 1500 лв. глоба. административно наказание.

Източник: Smolyan.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини