НАСА прогнозира с радари вероятността от ново земетресение в Хаити

НАСА ще използва радари с въздушно базиране, за да събира научни данни и прогнозира вероятността от ново земетресение в Хаити, предадоха Асошиейтед прес и ИТАР-ТАСС, цитирани от БТА.

Учени от Лабораторията за реактивни двигатели в Пасадена (Калифорния) ще използват самолети "Гълфстрийм-3", съоръжени с радарни системи от типа UAVSAR (Uninhabited Aerial Vehicle Synthetic Aperture Radar).

Тези радари са специализирани да изучават динамични природни явления като земетресения и вулканични изригвания.

Самолетите, съоръжени с въпросните радари, обикновено летят над Централна Америка, за да изучават горските масиви. В бъдеще маршрутът им ще обхваща територията на остров Хаити, която си поделят Република Хаити и Доминиканската република.

"С радара ще получим зрителна информация за деформацията на повърхността на почвата и други характеристики и геоложки процеси, които протичат след земетресения", заяви Пол Лундгрен от лабораторията в Пасадена.

Той добави, че изследването на острова от височина 13,8 км ще помогне да се разбере дали има опасност разрушителното земетресение в Хаити от 12 януари да предизвика нови подземни трусове в бъдеще.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини