Полицай вдигна пилон с трикольор при паметната плоча на Кральо войвода

Полицай, който работи в Пловдив, но е родом от Смолян, вдигна пилон висок 4 метра, на който вече се вее трикольор. Знамето се развява на Кральов камък, непостредствено до паметната плоча на Кральо войвода. Поставено е изцяло с лични средства.
„Мисля, че е редно да има трикольор там. Няколко пъти съм се качвал. На мястото има паметна плоча на войводата, поставена от негови сродници. Направих го, защото искам да се поддържат паметниците в Родопите и да насоча вниманието да се помнят тези хора, които са се жертвали за свободата. Да се поддържат паметта и паметниците на героите“, каза полицаят Георги Серкеджиев.
Той заявява, че да развее знамето при паметната плоча на героя му било мечта. Осъществил я с помощта на своя приятел Ангел Трендафилов. Двамата почистили върха и реновирали надписите на паметната плоча на Кральо войвода.„Приканвам всеки, който желае, да посети връх Кральов камък в близост до село Чокманово и да се докосне до хайдушкия му дух и история“, казва Серкеджиев.
Връх Кральов камък е в близост до Смолян, на 1,3 км. северно от с.Чокманово. Името му и до днес носи спомена за подвига на Кральо войвода и неговата чета. Кральо войвода се заселил в Родопите, а четата му се превърнала в закрилник на местното население по този край. Легендата разказва, че именно от тази скала се хвърлил Кральо войвода, останал сам след тежко сражение с турците. Площадката е естествено непристъпна, но личи и допълнително укрепване.
Полицаят Георги Серкеджиев не за първи път прави родолюбиви инициативи. През май м.г. той вдигна паметник на Капитан Петко войвода в родния му смолянски квартал Долно Райково. Повече от една година той се заел да го осъществи, като покрай него се включили и много негови приятели, които не са от  Родопите.
33-годишният Георги Серкеджиев живее и работи в Пловдив, но признава, че носталгията по родния край е много силна. Затова заявявява, че ще осъществява още родолюбиви инициативи в родния си край. „Стига банкетен патриотизъм, нека оставяме нещо след нас“, казва Георги.

Източник: Smolyan.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини