Надя Карагьозова: Доброволчеството ме кара да се чувствам по-добър човек

    Надя Карагьозова е на 18 г. Въпреки крехката си възраст, тя от 4 години е доброволец в Български младежки червен кръст-Хасково (БМЧК). Постъпва в организацията, когато е била в 8 клас в ПМГ „Акад. Боян Петканчин“, а сега е в 12 клас. Преминала е 3 национални обучения на академии. Тренирала е 13 годни модерен балет.

    Тази година тя е избрана за областен координатор на БМЧК-Хасково, в която има 153 млади доброволци в областта на възраст от 14 до 23 години, като 76 са от областния град. Предходните две години е била заместник областен координатор.

    Надя се съгласи да разкаже за доброволчеството в Международния ден на доброволеца – 5 декември.

    - Надя, кой или какво те провокира да станеш доброволец?

    -Беше ми интересно. Исках да се занимавам с извънкласни дейности. Майка ми даде идеята, показа ми организацията и ми обясни за дейността на БЧК. Прецених, че доброволчеството може да ми е от помощ – да се занимавам с първа долекарска помощ, да имам взаимоотношения с деца, да работя в екип. Баща ми обаче ме заведе в БЧК.

    - Ти си родственица на известните хасковски общественици и дарители Стойчо и Кица Марчеви. Те имат ли принос с личния си пример за това ти да поемеш по пътя на доброволчеството?

    Може би да, защото баба ми е тяхна племенница и е много горда от този факт. Винаги ми ги е давала за пример и тя ме подтикна към доброволчеството - да помагам на хората.

    - В какви кампании си участвала през тези 4 години?

    Тази година участвах в две по-големи кампании.Едната е свързана с подпомагане на хора, изпаднали в бедствено положение след земетресенията в Турция и Сирия. Другата е свързана с концерт за донорството за живот, в която ние раздавахме информационни листовки и отдадохме благодарност към близките на хората, които са дарили своите органи. Имаше и други инициативи – на 1 декември (Световния ден за борба срещу СПИН) в училище раздавахме червени лентички – символ на солидарността с ХИВ-позитивните и болните от СПИН.

    - На какво те научи доброволчеството през тези 4 години?

    Най-вече ме научи да работя в екип, да говоря пред хора и да измислям нови и креативни неща, с които да подпомагам децаи хора в нужда.

    - Какво ти дава доброволческата дейност – духовно удовлетворение или нещо друго?

    Със сигурност ми дава духовно удовлетворение. Кара ме да се чувствам по-добър човек, че помагам не само на себе си, но и на другите. Че това, което правя има смисъл и реално помагам на хората, включително и да съм до тях в трудни моменти.

    - Участваш ли в други извънкласни дейности, освен в БМЧК?

    Да, в моето училище аз съм в групата на младшите посланици.

    - Сега си в 12 клас, ще продължиш ли занапред с доброволчеството?

    Да. Смятам да уча компютърни науки в София и да продължа с доброволчеството там.

    Източник: Haskovo.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
    Последни новини