Само четири блока са кандидатствали за саниране по втория етап, кметът Мелемов се е срещнал с министъра на МРРБ

Едва 4 заявления са подадени до момента в община Смолян за кандидатстване по втория етап на Програмата за саниране. При него сдруженията на собствениците трябва да осигурят собствен принос от 20% за изпълнение на проекта. Срокът за подаване на заявления беше удължен до 29 февруари т.г. Разочаровани от класирането в първия етап на Програмата за саниране сдруженията на собствениците, останали в резервния списък, не бързат да кандидатстват отново. Според председателя на Общинския съвет в Смолян Димитър Кацаров проблемът и дисбалансът на национално ниво е сериозен. Този въпрос е бил обсъждан и на среща на Националното сдружение на общините. На нея е присъствал председателят на Общински съвет-Смолян Димитър Кацаров. Според него Смолян е една от малкото общини, които с толкова малко блокове е одобрена. 
"Защото при нея от 65 проекта са одобрени само пет, изключително малко. Има някои общини, които 50 процента от проектите им са одобрени, примерно имат 18 кандидатстващи блока, 9 са одобрени", каза Кацаров
 Управителният съвет на Националното сдружение има три основни предложения, които се обкъждат с МРРБ. На първо място да се извърши одит на сертификатите, чрез всички държавни органи, които могат да направят такова нещо. Според Кацаров съмнението у хората е, че някои сертификати са издадени нецелесъобразно.: Недостигащият финансов ресурс за изпълнението на проектите на вече подалите заявления блокове на национално ниво е около 2 милиарда и 600 милиона лева.
"В един тригодишен период да се приеме програма, че всички, които до момента са подали документи, ще се отдели този ресурс от 2 милиарда и 600 в следващи години, което ще покрие почти около 80 процента от всички подадени заявления", допълни още Кацаров
 От Националното сдружение на общините предлагат още да се приеме 10-годишна програма, която да даде възможност за безвъзмездно саниране на всички многофамилни жилищни сгради. 
Днес стана ясно,че кметът Николай Мелемов е бил на среща с министъра  на МРРБ. Основната тема, която са обсъждали е била проблема със санирането. Очаква се в началотона месец февруари  министър Андерй Цеков да пристигне в Смолян и на място да се запознае със ситуацията. Дали има шанс блокове от резервите да бъдат санирани безвъзмездно, без собствениците да доплащат 20 %?
Очаквайте подробности по темата в НОВИНИТЕ на еТВ от 19.30 само в мрежата на ЕСКОМ 

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини