Ден на национален траур в Хаити месец след земетресението

Днес в Хаити е национален ден на траур в памет на близо 217 000 жертви на земетресението, което опустоши страната преди месец, пише БТА.

Наближаващият дъждовен сезон, през който страната често става жертва и на урагани, създава реална опасност за над един милион бездомни хора, предаде Франс прес.

В центъра на столицата Порт-о-Пренс ще се състои церемония, близо до Националния дворец на президентството и площад "Марсово поле", който е превърнат в огромен лагер от временни жилища за оцелелите, останали без дом. Общият им брой възлиза на близо 1,2 млн. души.

Хаитянското правителство съобщи, че възнамерява да постави огромни екрани в някои от другите лагери в града, за да могат бездомните да проследят церемонията и да отдадат почит на загиналите и ги призова да се облекат в черно или бяло.

Възможността един или няколко големи урагана да ударят Карибите е по-голяма тази година отколкото обикновено, предупредиха американски метеоролози, сочейки уязвимостта на Хаити.

Близо 50 000 семейства, около 272 000 души, са получили до този момент материали, с които да си построят покриви, посочва Служба на ООН за координиране на хуманитарните операции.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини