Турция е осъдена заради цензуриране на еротичен роман

Европейският съд за правата на човека осъди Турция заради унищожаването на екземпляри на еротичен роман на Гийом Аполинер на турски език и налагане на глоба на турския издател на книгата, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

Издателят Рахми Акдаш се е обърнал към Европейския съд за правата на човека с жалба, след като е бил осъден през 1999 г. в Истанбул да плати голяма глоба заради това, че е публикувал същата година превод на турски език на еротичния ромат "11 000 камшика" на Гийом Аполинер.

Съдът в Истанбул е осъдил Акдаш заради неморална публикация, насърчаваща сексуалните желания на населението. Книгите са били конфискувани и унищожени. Европейският съд за правата на човека е заявил, че не може са се попречи на достъпа на читателска публика, говореща даден език, в случая турски, до произведение, което фигурира в европейското литературно наследство.

Издателят е изтъкнал пред турското правосъдие, че става дума за литературно произведение, за художествена измислица, илюстрираща литературни техники като хиперболизиране, гротеска, метафора. Европейският съд за правата на човека е припомнил, че романът е предизвикал скандал при появата си във Франция през 1907 г., но оттогава е бил публикуван в много страни на различни езици.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини