Оставаме без лекари в Деня на лекаря 7 април. Преглед на националния печат

„Труд": Москва иска от София обяснение за ПРО

Русия изпраща официално запитване до България във връзка със съобщенията, че София води консултации с Вашингтон за разполагане на елементи от американската противоракетна отбрана (ПРО) на българска територия, съобщи руското МВнР.
Москва иска разяснения за целите и същността на тези преговори, се добавя в съобщението.Това е било заявено от руския зам. външен министър Владимир Титов на среща вчера с българския посланик Пламен Грозданов в Москва.

„Сега": Съдът остави Алексей Петров в ареста

Само Алексей Петров и Марчело Джотолов от задържаните по операция "Октопод" остават в ареста. Това реши Апелативният съд след повече от 10 часа заседание. За тях съдът приема, че има достатъчно данни, от които да се направи обосновано предположение, че са извършители на престъпление. Има свидетели, че Алексей Петров е укривал данъци и е участвал в изнудвания. Няма никакви доказателства, че престъпната му дейност е била за прикритието му като агент. Съдът смята и че има опасност Петров и Джотолов да извършат ново престъпление.
За Николай Велков и Антон Петров - Хамстера също има доказателства за извършване на престъпление, но няма опасност те да извършат ново престъпление. Затова те напускат ареста срещу 20 000 лв. гаранция.

„Стандарт": Нов завет за кметовете

Бойковите забрани
1. Корупция
2. Корупционни влияния
3. Индикатори за измама
4. Недеклариран конфликт на интереси
5. Съглашателство при опериране
6. Неподаване или отказ на оферта
7. Разпределение на пазари
8. Подправени спецификации
9. Изтичане на информация за оферти
10. Манипулиране на оферти
11. Пряко договаряне
12. Невярно ценообразуване
13. Фалшиви, завишени или дублирани фактури
14. Доставчик фантом
15. Далавери с консултантски договори
16. Невъзнаграден извънреден труд

„Новинар": Депутатите капитулираха за ГМО в България

Няма да има възможност за засяване на генномодифицирани организми в България. Една трета от страната ни е защитена територия, а буферната зона за ГМО от 30 километра се запазва. Това се случи след бурни дебати в парламентарната комисия по околна среда и водите. Председателят на Народното събрание Цецка Цачева обясни, че след този развой на дебатите и гласуването 5-годишният мораториум върху засаждането на ГМО в България става безсмислен. По тази причина той вероятно ще бъде и оттеглен.
Преди това народните представители от екокомисията проведоха дълги и бурни дебати за размера на отстоянията около засадени ГМО-култури.


„Дума": Парламентът се раздели на пушачи и непушачи

Спорове за тютюнопушенето се разгоряха вчера в кулоарите на парламента, след като депутати от ГЕРБ обявиха, че внасят промяна в Закона за здравето. В нея се иска отмяна на пълната забрана за тютюнопушене на обществени места. Това обявиха Димитър Лазаров, Иван Иванов и Светлин Танчев от ГЕРБ. Тяхната инициатива е седмица, след като Корнелия Нинова обяви, че от левицата имат подобно намерение.
Идеята на ГЕРБ е в заведения до 100 кв. м собственикът сам да прецени дали да се пуши или не. В по-големите заведения трябва да има обособени помещения за пушачи. Мотивът е, че в условия на криза не може да се ограничи тютюнопушенето на обществени места, защото това би било пагубно за туризма и бизнеса. Те смятат, че пълната забрана е много трудно изпълнима, защото нямало как да се контролира, независимо от влизащата в сила директива на ЕС.


„24 Часа": Протести от днес, за Деня на лекаря стачка

Символичен протест срещу закриването на малки болници започва днес, а на 7 април ще прекратят работа. Това решиха на среща в Първомай шефове на 26 лечебници от страната. Част от дебата мина на тъмно, тъй като в общината спря токът, а залата е без прозорци.
Директорите не приемат делегираните бюджети и искат равнопоставеност. "На всички държавни са платени 100% от парите за декември, а на общинските и частните - 50%. Има пациенти, а не ни се плаща", обясни Павлина Мичева от Кубрат.
Директорът на болницата в Харманли Динчо Генев разказа, че анекси към договорите режат сумите от 30 до 60 на сто. "Всички сериозни болници и в момента осигуряват 24-часова помощ, но за тази цел няма нужда от двама гастроентеролози например", подчерта той.

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини