Продадено за 400 млн. долара: СМЕ купи Би Ти Ви

Почти 10 години след старта на Би Ти Ви, централната емисия на медията снощи започна с новината за смяната на собствениците й. Дългоочакваната сделка за най-гледаната телевизия в България вече е факт. Срещу 400 млн. долара Би Ти Ви става част от групата на Central European Media Enterprises (CME) на Роналд Лаудер, която вече е собственик на 80% от "Про.БГ" и "Ринг.БГ". Новината съобщиха вчера от двете страни по сделката.

Досегашният собственик на тв канала News Corporation на Рупърт Мърдок -  излиза от медийния си бизнес в България и най-големия си актив в Източна Европа.

Преговорите се водеха отдавна (твърди се, че са започнали още при първото намерение на News corp. да продава българския си бизнес през лятотото на 2008г. - бел.ред.) В края на януари беше съобщено, че сделката ще бъде финализирана през февруари. СМЕ купува 100% от "Болкан нюз корпорейшън" АД - фирмата, която притежава Би Ти Ви, както и още едно холандско дружество и придобива пакет от тв, радио и печатни медии в България.

Малко объркана мрежа от собствености

СМЕ ще поеме и контрола върху двата специализирани канала Би Ти Ви Комеди и Би Ти Ви Синема, заедно със 74-процентовия дял на "Болкан нюз" в "Радиокомпания Си.Джей", която управлява няколко радиостанции - "Класик ФМ", "Джаз ФМ", "Енджой", "Зи Рок" и "Мелъди", предвижда още транзакцията. СМЕ получава и 23% от "Болкан медиа груп" (това е дела на "Болкан нюз"). Сделката включва и 100% от регистрираната в Холандия TV Europe B.V., която от своя страна е собственик на "Триада комюникейшън", създадена в началото на 90-те от Красимир Гергов и сменяла различни собственици, близки до него, през годините.

Цената на придобиването беше оценена противоречиво от чужди и местни анализатори. Според едни е висока за потенциала на телевизонния пазар в страната. Според други източници, които не пожелаха да бъдат назовани, цената на сделката е твърде ниска дори и за период на икономическа криза. В края на януари "Ройтерс" съобщи, че сделката ще е за около 500 млн. евро, а в началото на лятото на 2008 г. се появи информацията, че Мърдок иска да продаде "Болкан нюз корпорейшън" за около 1 млрд. евро.

Въпреки това платените 400 млн. долара (285 млн. евро) са близо 8 пъти печалбата на групата на Би Ти Ви, според финансовите резултати към юни 2009 г. на телевизиите и радиата в нея, представени от CME. За миналата година тв каналът е реализирал приходи от над 150 млн. лв. и повече от 64 млн. лв. печалба от основна дейност, става ясно от информацията, изпратена от СМЕ до фондовата борса в Прага и NASDAQ, където се търгуват акциите й.

Консултантът

Консултанти по сделката са били за News Corp - J.P.Morgan, а за СМЕ - Дойче банк - Лондон. Официално не беше коментирана ролята на Красимир Гергов, който в България съветва и двете компании. В съобщението на СМЕ до NASDAQ обаче има подробности за неговата роля. От компанията на Лаудер обясняват, че той ще остане техен консултант. Освен това Гергов може би ще има контрол над 6% от новия собственик на Би Ти Ви. Той отказа да коментира пред "Дневник" сделката с думите "Това, което е пуснато - това е".

Допълнително споразумение по сделката обаче е, че CME взима и пълен контрол над купените през 2008 г. Про.БГ и Ринг.БГ. За целта досегашните собственици на телевизиите ще прехвълят остатъчния си дял в тях на CME, а в замяна контролиращият ги Top Tone Media Holdings ще вземе 6% от новоучреденото дружество за придобиването на Би Ти Ви. 
Top Tone ще има право да купи още 4% от бъдещия собственик на Би Ти Ви до 2013 г. и едва след това ще може да излезе от инвестицията си в Би Ти Ви напълно. "Топ тон" притежаваше първо ТВ2 (настоящата "Про.БГ), свързвана с Гергов още от създаването й.
В съобщението до борсата се казва още, че Гергов, че получи "своите икономически изгоди" от това прехвърляне.
С промени в Закона за радиото и телевизията от края на януари тази година отпадна ограничението собственици на рекламни агенции да притежават дялове в радио и тв оператори. Това позволява на Красимир Гергов да придобива акции в електронни медии.

В съобщението на СМЕ до NASDAQ се споменава и още една фирма - че сделката им е с News Corp. и News Netherlands, регистрирана в Холандия. Справка в "Дакси" показва, че последната притежава акции в "Болкан нюз". Според Търговския регистър "Нюз Недерландс" е станала едноличен собственик на "Болкан нюз". Като вписването е от средата на 2009г.

Около структурата на собствеността в "Болкан нюз" и след получаването на лиценза й имаше въпросителни, защото News Corp. ползваше като едноличен собственик на българското си дружество компания, регистрирана в Делауер - "Нюз Бългерия Инк". Сега след като Мърдок продаде на Лаудер остава неясно кой точно ще притежа 6%. До редакционното приключване "Дневник" не откри инфорвация за собствеността в "Топ тон медия холдингс".
 

Реакции

Екипът на Би Ти Ви е бил уведомен за продажбата чрез същото съобщение, разпространено до медиите. За момента не се очакват кадрови и структурни промени в медията. Не е изключено обаче екипите по продажбите, програмирането и ПР отделите на всички канали от групата на СМЕ да бъдат обединени в бъдеще.

"Придобиването на bTV е следващата стъпка в препозиционирането на СМЕ след продажбата на операциите ни в Украйна," заяви в официално съобщение Адрин Сърбу, президент и главен изпълнителен директор на СМЕ. "Сега се фокусираме върху изграждането на силно печеливша вертикално интегрирана медийна компания, оперираща в ЕС и страните кандидатки за ЕС. bTV значително допринася за портфейла ни от електронни медии. Убеден съм, че ще успеем да предложим на българските зрители една по-добра телевизия, а на акционерите ни - значителна стойност," каза още той.

Сделката предвижда парите да бъдат платени в брой, като очакванията са тя да бъде финализирана до средата на годината, след като получи всички необходими регулаторни разрешения. Крайната сума, която ще бъде платена подлежи на корекция, според паричните средства и задълженията на Би Ти Ви към момента на приключване на транзакцията. За осъществяването й CME ще учреди специално ново дружество.

Вчера акциите СМЕ реагираха слабо на новината.

С новата си придобивка СМЕ ще стане лидер на тв пазара в България, оценяван на 200 млн. долара. "Би Ти Ви се вписва чудесно в стратегията ни и ще ни помогне да се препозиционираме в медийния сектор в региона след продажбите на активите ни в Украйна", коментира още Сарбу.

Предстои сделката да бъде одобрена от Комисия за защита на конкуренцията.

Коментари на чужди анализатори

Йожеф Неми, анализатор в чешката "Комерчни банка"
Като имам предвид дела на bTV на българския рекламен телевизионен пазар, както и самия размер на този пазар, цената на придобиването ми изглежда твърде висока. Българският тв пазар няма много пространство за нарастване, защото пазарният дял на рекламата като процент от БВП вече е по-голям, отколкото в другите държави, където работи СМЕ. Динамиката на растежа на този пазар не изглежда да е много висока в следващите години за разлика от ситуацията в страни като Румъния.

Вацлав Кминек, анализатор, "Чешка Споржителна"
Българският пазар на тв реклама възлиза на около 200 млн. долара. Спестяването на разходи ще дойде по линия на сливането на бизнеса на СМЕ в България, допълва той. "За нас новината е положителна, макар да очаквахме цената да е в рамките на нашите изчисления за 300 - 400 млн. евро."

Ондржей Моравански, анализатор,  Cyrrus
Цената от $400 млн. за bTV е значително по-малко от сумата от 500 млн. евро, с която се спекулираше през последните седмици. В момента преразглеждаме оценката си за акциите на СМЕ.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини