54% от българските младежи препиват веднъж месечно

54% от българските младежи се напиват поне веднъж месечно, сочат данни от проучване по проект "10 Д през нощта" на Изпълнителната агенция за здраве и потребители на Европейската комисия, съобщиха от сдружение "Отворена младеж" - партньор от българска страна по проекта, съобщи БТА.
     
Данните от изследването, продължило две години, са представени преди дни на финалната конференция в университета в Торино. Проучването обхваща общо 5 000 младежи от България, Италия, Белгия, Холандия, Полша и Испания.

Според данните, 14% от българските участници са шофирали под влияние на алкохол. 53% от младежите излизат вечер с ясното съзнание да пият, други 12% решават на място, сочи проучването. 
     
Като цяло, положителни са изводите от сравнението на навиците на българските младежи за употреба на алкохол и психоактивни вещества и последващо шофиране с тези на европейските им връстници, се отбелязва в изследването. Въпреки че редовната употреба на алкохол е близка до средната за изследването величина (+4%), то желанието за шофиране е далеч под нея (- 30%), сочат данните. 

Използването на психоактивни вещества е с 45% по-ниско от средното, а шофирането след тяхна употреба - три пъти по-малко, анализират авторите на проучването. Според тях, българите са били арестувани два пъти по-рядко за шофиране в нетрезво състояние, отколкото европейските им връстници, а катастрофите в нетрезво състояние са с 25% по-малко.

11% от анкетираните младежи от европейски страни планират да шофират, въпреки че концентрацията на алкохол в кръвта им е над 0.5 промила, като 6% се качват в автомобила си веднага, а други 5% малко по-късно. За България цифрите съответно са 6, 1,5%, сочат данните. 
    
Количеството на употребения алкохол води до минимална промяна в реакциите при шофиране при мъжете, сочат данните. Докато при жените е точно обратното - рязко се повишава способността да се реагира при намаление на концентрацията на алкохол в кръвта и рязко се влошава при увеличение, отбелязват авторите на проучването.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини