С табела „Протест“ е от днес на вратата си Регионалният център за дистанционно обучение на УНСС в Хасково

Изображение 1 от 2

    Регионалният център за дистанционно обучение на УНСС в Хасково  е част от протеста на преподавателите във висшите учебни заведения.

    Ректорският съвет на Университета за национално и световно стопанство е подкрепил позицията на Съвета на ректорите, изразена в отвореното писмо до президента и правителството на Република България по повод неизпълнение на поетите от държавата ангажименти в Закона за висшето образование.

    Както и в останалите ВУЗ-ове плануваните изпити за 20-ти май се провеждат. Не се преподава обаче. Работи и администрацията.

    В Хасково обучението е хибридно- дистанционно и присъствено, но сам събота и неделя. В Учебен отдел днес работата не беше прекратена, тъй като от днес започва сесията на студентите от горен курс и им предстоят изпити в следващите дни. Стана ясно, че студентите, които са от цялата страна, подкрепят напълно искането на преподавателите за достойни възнаграждения, тъй като смятат, че те са напълно заслужени, предвид сериозните инвестиции, които прави в себе си един преподавате във висше учебно заведение, и които са свързани с ученето и доусъвършенстването през цялата му кариера.

    Междувременно от правителсвената пресслужба съобщиха, че още в петък полагащите се 39 млн. лв. допълнително финансиране за увеличение на възнагражденията на академичния състав са наредени от МОН по сметките на университетите.

    Това ще даде възможност минималната заплата за най-ниската академична длъжност в държавните висши училища да се увеличи с 290 лв. - от 1 810 лв. на 2 100 лв.

    Повишението ще обхване 33 държавни висши училища с 2 086 асистенти и всички останали преподаватели, заемащи академични длъжности в тях.

    На брифинг миналия петък служебният премиер обаще допълнителни 40.7 млн.лв. за увеличаване на възнагражденията в системата. По-голямата част тях ще са за администрацията на висшите училища.

    Предстои среща на МОН с представители на Съвета на ректорите и синдикатите предстои да бъде обсъдено точното разпределение на тези средства между университетите.

    Източник: Haskovo.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
    Последни новини