Трусове люляха Турция, Киргизстан и Филипините

Четири силни земетресения разтърсиха различни части от света през изминалата нощ и рано тази сутрин.

Най-силното от земетресенията беше усетено тази сутрин в Киргизстан. Трусът е бил с магнитуд 6 по скалата на Рихтер. През нощта киргистанската столица Бишкек беше разтърсена от трус с магнитут 5 по скалата на Рихтер. Според информациите засега няма пострадали и разрушения. Земетресенията с магнитуд 5 са смятани за средни по сила, но въпреки това могат да причинят значителни разрушения.

Земетресение с магнитуд 4,7 по скалата на Рихтер беше регистрирано и в съседна Турция.

6,1 по Рихтер разтърси през нощта и Филипините. Подробности засега не се съобщават. Няма данни за щети и пострадали.

Докато средните по сила трусове люлеят Киргизстан, Турция и Филипините, Чили се бори с последствията от мощното земетресение със сила 8,8 по Рихтер, ударило страната в събота и взело 723 жертви. Най-тежко пострадалият град Консепсион, който е втори по големина в страната, прилича на военна зона, в която мародерски банди плячкосват магазини и домове, а по улиците патрулират бронетранспортьори. Кметът на Консепсион помоли правителството да изпрати още войници в подкрепление. Някои собственици на магазини се организираха в групи и се въоръжиха с тояги, за да защитят собствеността си. Президентката Мишел Бачелет изпрати 7000 войници и наложи вечерен час, за да възстанови реда.

Как Еевропейският съюз да помогне за възстановяване на опустошеното от земетресение Хаити - това ще обсъжда днес в Порт-о-Пренс върховният представител на Европейския съюз за външната политика и сигурността Катрин Аштън. Тя ще се присъедини към еврокомисаря за хуманитарна помощ и реакции при кризи Кристалина Георгиева, която от снощи е в разрушената държава. Двете днес ще имат срещи с президента на Хаити Рене Превал и премиера Жан-Макс Белрив.

Георгиева обясни с какво конкретно Европейският съюз може да помогне: „Ние мобилизирахме 90 млн. евро допълнително като хуманитарна помощ. Искаме да ги разпределим между Порт-о-Пренс и силно засегнатите райони. Мобилизираме много съществени ресурси за дългосрочно възстановяване на страната. Нашата цел е да помогнем на Хаити да си стъпи на краката". Кристалина Георгиева сподели радостта си да види усмихнати хора в Хаити: „Напълни ми се сърцето, като видях хора, които се усмихват, които знаят, че ние нещо сме направили за тях, като се започне от това да има храна за бебетата и се стигне до това те да имат покрив над главата като дойдат ураганите".

Източник: dariknews.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини