Зрелостниците от Хасковско са на 15-о място в страната на матурата по БЕЛ

Изображение 1 от 3

    Зрелостниците от Випуск 2024 са с най-висок среден брой точки от въвеждането на задължителния държавен зрелостен изпит (ДЗИ) по български език и литература досега. Те са постигнали 58,48 точки от общо 100, което в скалата за оценки е добър (4,32). Това отчете министърът на образованието и науката проф. Галин Цоков по време на днешния анализ на представянето на учениците на ДЗИ и националното външно оценяване в 4 клас.

    Зрелостниците от Хасковска област са на 15-о място по брой точки от матурата по български език и литература сред 28-те области в страната. Абитуриентите от региона са постигнали средно 56.50 точки. На първо място е София-град - 66.23 точки, следват Смолян – 62.66 точки и Пловдив – 61.91 точки. На последно място е Шумен - 50.41 точки.

    Няма регион с понижени резултати от ДЗИ по БЕЛ, уточниха от МОН.

    В България средният резултат от матурата по втори задължителен изпит е за придобиване на професионална квалификация е 67.18 точки, или много добър 4.72.

    Резултатите може да видите тук.

    Източник: Haskovo.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (1)

    • 1
      Жи
      Жив зян
      4 0
      10:19, 8 юни 2024
      Детето ми има 4.95 на ДЗИ по български. Нормално дете, но не е положило грам усилие за подготовка. В училище има 4 по български всичките години. Нивото е много ниско. Направено е нарочно според мен . Иначе ще лъсне грозната истина за полуграмотни среднисти. Разгледах изпита. Получилите шестици реално са на около 4.5 като знания.
    Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
    Последни новини