"Живи скали" край остров Шейбара разкриват тайната на възникването на живота

Учени от саудитския Научно-технологичен университет "Крал Абдула" са намерили две полета от строматолити в приливната зона край остров Шейбара, съобщава в. "Араб нюз", цитиран от БТА.

Научната статия за откритието е публикувана в списание "Геолоджи" (Geology).

Изследователите са забелязали куполовидните варовикови образувания случайно на сателитни снимки. "Понякога за тези неща е нужен малко късмет," казва професорът по геология във висшето учебно заведение Фолкер Варенкамп.

Строматолитите са слоести, подобни на скали структури, създадени от невидими с просто око микроорганизми. Те са ценен източник на информация за промените на околната среда както в древността, така и в съвременността.

"Не са много наистина добрите примери за куполовидни структури, чието формиране хората могат да изследват," отбелязва Варенкамп пред "Араб нюз". По думите му новооткритите строматолити са едни от най-забележителните, които са му известни.

Всички живи същества на Земята, които се нуждаят от кислород, дължат съществуването си на миниатюрните цианобактерии, участвали в изграждането на строматолити в продължение на около 3,5 милиарда години.

Цианобактериите са едни от първите форми на живот на планетата. Когато се появяват, атмосферата се състои предимно от въглероден диоксид и метан. Те обаче имат способността да произвеждат енергия от слънчева светлина, а вторичен продукт от този процес, известен ни като фотосинтеза, е кислородът.

Учените смятат, че цианобактериите са в основата на едно от най-драматичните и значимите събития на Земята - Кислородната катастрофа, наричана още Кислородната революция и Великото окисляване, при което атмосферата се променя и възникването на зависимия от кислорода живот става възможно.

Голяма част от строматолитите днес са само вкаменелости. След развитието на други форми на живот, те са отстъпили място на конкурентни организми като коралите.

На няколко места по света обаче "модерни" живи строматолити, подобни на древните си предшественици, продължават да се развиват, обяснява Варенкамп. "Строматолитите са останки от най-ранния живот на Земята," казва ученият. "Те са господствали на Земята за удивителния период от около три милиарда години."

"Днес те са част от скалната история в много части на света, но от тези стари скали е невъзможно да се разбере какъв тип микроби са участвали и как точно са направили това, което са направили." Затова откритието на рядка колония от живи строматолити, като тези край остров Шейбара, е подарък за геолозите, биолозите и изследователите на околната среда, изтъква Варенкамп.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини