Окончателно: ДПС са първа политическа сила в Смолянска област /обновена/

ДПС са първа политическа сила в Смолянска област и в двата вида избори - за народни представители и Европейски парламент. Разликата между тях и вторите ГЕРБ-СДС е около 3 процента.
Готови са окончателните резултати при 100 процента обработени протоколи в РИК-Смолян. В изборите за народни представители ДПС е на първо място с 32,41% На второ място се нарежда ГЕРБ-СДС с над 10 хиляди гласа и 28.70%. ПП-ДБ са на трета позиция с 10.22% Четвърта е "Възраждане" със 7.58%, следват Коалиция "БСП за България" - 7.33%, ИТН - 4.32% и новата формация "Величие" с 2.50%. С "не подкрепям никого" са гласували 1003 избиратели.
В изборите за Европейски парламент ДПС печелят над 30% от гласовете. ГЕРБ-СДС са на втора позиция с 27.28 на сто. Трета отново е Коалиция "ПП-ДБ" с близо 10%, следват "БСП за България", "Възраждане" и ИТН. "Величие" получават 2.32 на сто от гласовете. 1157 избиратели не подкрепят никого.

Смолянски избирателен район има четири депутатски места в Народното събрание. „ДПС и ГЕРБ – СДС имат сигурни по едно от тях, тоест имат вече по един сигурен депутат. Интригата е кои ще са другите двама депутати. Видно от резултатите с най-голям шанс в участието на разпределянето на трети и четвърти мандат първите двама по брой получен вот. Заради системата Хеър-Ниймайер, обаче, както често се е случвало на предишни избори, може да има изненади. На предишни избори от региона са влизали депутати и с получени малко над 1000 гласа. На този вот ДПС има остатък от над 3000 гласа, а ГЕРБ – СДС над 2500 гласа. Квотата за депутат при тези резултати е някъде около 8000 гласа от региона“, обясниха запознати с изборните изчисления дългогодишни играчи в изборния процес.

Източник: Smolyan.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини