Новите 240 депутати в 50-ото Народно събрание положиха клетва

Д-р Силви Кирилов от "Има такъв народ", най-възрастният народен представител, откри първото заседание на 50-ото Народно събрание.

"Живеем в динамично, сложно време. Живеем във време разделно. В обществото липсва доверие в институциите и в политическата система. Има усещане на недостиг и липса на справедливост. Няма единство в обществото. Нещо повече – често противоречията са антагонистични.

Какво трябва да направим? Аз мисля, че всеки от нас – лично или като партия, трябва да анализира и да осъзнае собствените си пропуски, да загърби личния си и частнополитически си интерес в името на най-важните предизвикателства и национални интереси. Трябва стабилна, предвидима и устойчива среда за развитие на бизнеса, за спокойно и сигурно ежедневие на българския гражданин, който да усеща справедливост и да вижда, че има възмездие за престъпващите закона. 

България е свята и над всичко. Има една мисъл на известен философ: че собствените ни действия трябва да се съсредоточат върху аргументите на разума. Нека го приложим в нашата политика. 70% от избирателите на последните избори не гласуваха. Това е категоричен сигнал към политиците за неблагополучие в обществено-политическата система. Необходим е системен, научно-обоснован анализ на причините за това.

В хилядолетната си история българският народ е доказал своята мъдрости жизненост, преодолявал е много сложни ситуации и дори национални катастрофи. Незаслужено нямаме самочувствие, ненужно се подценяваме. Трябва ни вяра в собствените ни сили и в бъдещето. Да си създаваме приятели, а не врагове.

Когато в 47-то НС отново ми се падна честта и отговорността да седя на това място – на председател на НС, аз заложих на младостта и нейните предимства. Заставам и сега зад тези думи. Не подценявам опита и мъдростта на по-възрастното поколение. Напротив - младите трябва да се учат от по-възрастните и да използват натрупаните опит и знание. Пред младите има и друго предизвикателство – демографската катастрофа. Те са непосредствен участник в решаването на този проблем и ние сме длъжни да им осигурим условия за справянето с тази задача. Прозрачността и спазването на дадените обещания ще възвърнат доверието в държавността.

Народът ни поставя съдбовни важни задачи за решение и ние трябва да оправдаем доверието с чувство за отговорност и с мобилизация на способностите и морала ни. Аз лично ще го направя. Време е да върнем здравия разум", заяви Кирилов.

Новите 240 депутати положиха клетва, ставайки на крака, и изслушаха химните на Република България и на Европейския съюз. Те подписаха клетвените листове.  

В пленарната зала присъстват президентът Румен Радев и вицепрезидентът Илияна Йотова, служебният министър-председател Димитър Главчев и министри от служебния кабинет, бивши председатели на Народното събрание,  представители на съдебната власт, на официалните вероизповедания в България и на дипломатическия корпус.

 

Източник: Novini

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини