Удостояват посмъртно Апостол Кисьов със званието "Почетен гражданин на Смолян"

Кметът на Смолян Николай Мелемов предлага фолклориста Апостол Кисьов посмъртно да бъде удостоен със званието "Почетен гражданин". Докладната ще бъде разгледана на днешната сесия на Общинския съвет. Званието се присъжда по повод 100 години от рождението му и за приноса му за разпространение и съхраняване на родопския фолклор. На годишнината е посветен и Националния събор на гайдата, който ще се състои на 29 и 30 юни в село Стойките, където от две години има и музей. Там личността и делото на Апостол Кисьов са сред акцентите. За сина му Лазарин Кисьов е гордост да е наследник на такъв род.
"Баща ми носи името на Апостол Манолов Кисьов, това е невият дядо, който е първият дипломиран учител в Родопите и първият фолклорист, човек, който събира не само песни, изобщо фолклор. Това той го е правил в края на по-миналия век. Баща ми е продължил неговото дело и няма нищо случайно, аз също съм продължил делото на баща ми и затуй много съм горд, че всичко това нещо сме го направили", казва Лазарин Кисьов.
Тази година е петото издание на Националния събор на гайдата "Апостол Кисьов". Официалното му откриване ще е на 29-ти юни.
"Първо тук сутрината в 11.30 ще бъде отдадена почит на Апостол Кисьов с поставяне на цветя пред паметника. След което започва гайдарското дефиле и със свирене, както всяка година ще се отиде на местността "Потока", където ще се направи откриването на самия събор", съобщи Мария Кисьова - секретар на читалище "Пробуда" в Стойките и организатор на събитието.
Вечерта ще бъде излъчен филм за живота и делото на Апостол Кисьов. Автор и режисьор е Андриян Петров.
"Аз съм особено щастлив, че имам тази възможност да се потопя в света, в живота на Апостол Кисьов, защото наистина според мен, това е една уникална личност, за която каквото и да кажем ще бъде малко. Апостол Кисьов е титан на родопската култура, титан на родопския фолклор. С апостолска страст, с апостолско вдъхновение през целия си живот той оставя забележителни неща, които и днес са основата на всичко онова, което родопският фолклор е показал в България и в света", каза Петров.
В двата дни в надсвирването ще се включат над 400 гайдари и ансамбли от цялата страна, ще има гости и от чужбина. Всеки любител на гайдата може да се присъедини към събора и дори да опита да свири на инструмента, защото на място ще има безплатни уроци за начинаещи.
 
Вижте останалите точки от дневния ред на днешната сесия:
1. Приемане на нов Правилник за организацията и дейността на Общинския съвет, неговите комисии и взаимодействието му с общинската администрация.
2. Ново обсъждане на Решение № 202 от 30.05.2024 г. на Общински съвет- Смолян, върнато със Заповед № АП-03-14-282 от 12.06.2024 г. на Областния управител на Област 
3. Избиране на представител в проект на Европейската комисия „Изграждаме Европа с представители на местното самоуправление“.
4. Одобряване на Подробен устройствен план – Устройствена план схема и парцеларен план за обект: „Кабел 20 kV от нов БКТП „Кетевска“ до нов БКТП „Васил Петлешков“ в гр.Смолян.
5. Одобряване на Подробен устройствен план – Устройствена план схема и парцеларен план за обект: „Кабел 20 kV от нов БКТП „Васил Петлешков“ до нов БКТП „Св. Атанас“ в гр.Смолян“
6. Одобряване на Подробен устройствен план – Устройствена план схема и парцеларен план за обект: „Кабел 20 kV от нов БКТП „Св.Атанас“ до ТП „Соколица 1“ в гр.Смолян.“
7. Разрешение за изработване на Подробен устройствен план – устройствена план схема и парцеларен план за обект: „Кабел 20 kV от нов БКТП „Св.Атанас“ до ТП „Станковица“ в гр.Смолян.
8. Разрешение за изработване на Подробен устройствен план – парцеларен план  за обект : „Външно ел.захранване на вилна сграда в поземлен имот с идентификатор 67653.6.644 по КК на гр.Смолян, м.“Фатово“.
9. Разрешение за изработване на Подробен устройствен план – парцеларен план  за обект:„Изграждане на водопроводна отклонка от съществуващ водопровод, за захранване на жилищна сграда, находяща се в с.Долно Влахово, общ.Смолян, поземлен имот с идентификатор 11572.933.37, УПИ IV – 933.37, кв.15.
10. Разрешение за изработване на Подробен устройствен план – парцеларен план  за обект: „Присъединяване на База за отдих, кв.3, ПИ 40748.11.580 в землището на с.Кутела, м.“Хайдушки поляни“, общ.Смолян към електроразпределителната мрежа на „ЕР ЮГ“.
11. Разрешение за изработване на Подробен устройствен план – устройствена план - схема  за обект : „Външен водопровод и външен канал за УПИ III – за семеен хотел и обществено обслужване в кв.2, поземлен имот с идентификатор 67653.16.3, землище на гр.Смолян, общ.Смолян“.
12. Промяна предназначението на част от урегулиран поземлен имот /УПИ/ VII – озеленяване и гаражи предвиден в устройствения план за озеленена площ в кв.86 по плана на гр.Смолян, кв.Г. Смолян.
13. Сключване на предварителен договор по реда на чл.15, ал.3 и ал.5 от ЗУТ за част от поземлен имот с идентификатор 67653.934.386 по кадастралната карта на гр.Смолян, общ.Смолян.
14. Възмездно право на  пристрояване върху поземлен имот с идентификатор 67653.918.15 по кадастралната карта на гр. Смолян – частна общинска собственост по реда на чл. 38, ал. 2 от Закона за общинската собственост.
15. Провеждане на публичен търг с тайно наддаване за отдаване под наем на площадка  за тенис на корт по  реда на Закона за общинската собственост - /тенис корт/.
16. Продажба на общински жилищен имот – самостоятелен обект с идентифика- тор 67653.918.108.1.65 по кадастрална карта на гр. Смолян (общински апартамент на правоимащ наемател).
17. Продажба на Урегулиран поземлен имот II – държ.,кв.1 по плана на с. Виево, община Смолян.
18. Продажба на вещи, собственост на ОУ „Св. Св. Кирил и Методий“, с. Момчиловци, община Смолян, чрез публичен търг с тайно наддаване по реда на Закона за общинската собственост.
19. Отдаване под наем на помещения разположени в сграда с идентификатор 67653.934.226.5, находяща се в имот с  идентификатор 67653.934.226 по кадастрална карта на гр. Смолян, образуващ УПИ І-Младежки дом, кв. 9 по ПУП на гр. Смолян по реда на чл.14, ал.1 от Закона за общинската собственост чрез публичен търг с тайно наддаване.  
20. Отдаване под наем, чрез публичен търг с тайно наддаване на  терен общинска собственост за поставяне на рекламно информационно съоръжение, като елемент от градското обзавеждане – за извършване на рекламна дейност по реда на чл. 56 от ЗУТ и  Закона за общинската собственост.  
21. Отдаване под наем на части от имот публична общинска собственост за поставяне на комбинирана вендинг машина за продажба на пакетирани закуски и топли напитки в ОУ „Св.Св.Кирил и Методий„ с.Момчиловци, по реда на Закона за общинската собственост.
22. Удължаване срока за предоставяне на интегрирани здравно-социални услуги в домашна среда по проект „Грижа в дома в Община Смолян“, финансиран по Програма „Развитие на човешките ресурси“2021-2027 г. до края на 2024г.
23. Разходване на месечните обезпечения и отчисления за месеците март-юли 2024 г. по чл.60, ал.2, т.1 и2 и чл. 64, ал.1 от Закона за управление на отпадъците. 
24. Предоставяне на общински поземлен фонд на основание § 27, ал. 2, т. 1 от Преходните и заключителни разпоредби към Закона за изменение и допълнение на Закона за собствеността и ползването на земеделските земи /ЗИДЗСПЗЗ/.
25. Изменение на Решение № 952 от 25.08.2022 г. на Общински съвет – Смолян за предоставяне на помещения общинска собственост за безвъзмездно управление на Министерство на електронното управление  по реда на Закона за общинската собственост. 
26. Допълнение на Решение № 816 от 31.03.2022г. и създаване на звено за предоставяне на услугата „социално жилищно настаняване“ във връзка с изпълнение на проект „Изграждане на нови социални жилища в град Смолян”, финансиран от Оперативна програма „Региони в растеж (2014-2020)”.
27.Предложение за удостояване на Георги Милушев със званието „Почетен гражданин на Смолян“ или отличие „Златен плакет на Община Смолян“ или „Значка на Смолян“, заради заслугите му към Смолян, обществената му ангажираност и изградени и поставени паметници на велики личности, които е оставил за поколенията.
28. Предложение за връчване на отличието „Златен плакет на Община Смолян“ на д-р Никола Борисов Проданов от гр. Смолян, заради обществената му ангажираност, родолюбие, патриотизъм и човеколюбие.
29. Предложение за присъждане званието „Почетен гражданин на Смолян“ на Апостол Кисьов – посмъртно, за приноса му за разпространение и съхраняване на родопския фолклор.
30. Предложение за присъждане званието „Почетен гражданин на Смолян“ на проф. Ружко Челебиев от гр. Смолян, заради неоспоримите му заслуги към Смолян, обществената му ангажираност и художествените и монументалните творби, които е оставил за поколенията.
31. Отговори и питания.
 
Източник: Smolyan.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини