4 държави искат ЕС да построи отбранителна линия по границите с Русия и Беларус

Полша, Литва, Латвия и Естония изпратиха общо писмо до Урсула фон дер Лайен

Полша, Литва, Латвия и Естония призоваха Европейския съюз да изгради отбранителна линия по границата на блока с Русия и Беларус, за да се защитят от военни заплахи и други вредни действия от страна на Москва, съобщи Ройтерс.

В писмо до председателя на ЕС лидерите на четирите държави, граничещи с Русия и Беларус, заявяват, че проектът има за цел да защити блока от 27 държави с население от 450 млн. души.

„Създаването на система от отбранителна инфраструктура по външната граница на ЕС с Русия и Беларус ще отговори на острата и неотложна необходимост от защита на ЕС от военни и хибридни заплахи“, се казва в писмото.

Съобщава се, че хибридните заплахи са комбинация от военни и невоенни заплахи, както и дезинформация, кибератаки, икономически натиск и прокарване на мигранти през границите.

Някои дипломати на ЕС оценяват разходите за изграждането на такава отбранителна линия по 700-километровата граница на ЕС с Русия и Беларус на около 2,5 млрд. евро (2,67 млрд. долара).


Според агенцията европейските инвестиции в отбраната ще бъдат една от основните теми за обсъждане от лидерите на ЕС на срещата на върха, тъй като руско-украинската война навлиза в третата си година, а Москва засилва хибридните операции срещу Запада.

„Трябва да се предприемат извънредни мерки, тъй като външната граница на ЕС трябва да бъде защитена с военни и граждански средства“, се казва в писмото на четирите държави.

 

Източник: Offnews.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини